Leancă: Nu vom adera la NATO

Premierul moldovean Iurie Leancă.
Premierul moldovean Iurie Leancă. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Moldova nu intenţionează să adere la NATO şi cere tuturor partenerilor să respecte statutul său neutru, a declarat joi premierul moldovean Iurie Leancă pentru agenţia de ştiri RIA Novosti.

“Mă pronunţ în mod clar pentru neutralitatea ţării. Nu vom adera la NATO şi vrem ca toţi partenerii noştri, atât din Vest, cât şi din Est, să ne respecte statutul neutru”, a spus Leancă.

Conform premierului moldovean, scopul autorităţilor ţării este acela de a transforma Moldova într-un stat bazat pe valori moderne, precum respectarea drepturilor omului, aplicarea legii şi economie de piaţă.

“Aceasta înseamnă că în Moldova nu ar trebui să existe o prezenţă militară suplimentară. Noi susţinem o neutralitate reală.”

Neutralitatea permanentă a Moldovei este subliniată în Constituţia sa din 1994, care interzice de asemenea, staţionarea trupelor militare străine pe teritoriul său.

De asemenea, Leancă a declarat că este pregătit să conducă noul guvern de la Chişinău după alegerile de duminică, dacă i se va cere să o facă, adăugând că „în ceea ce priveşte lupta cu corupţia, este necesar să schimbăm starea de spirit a moldovenilor. În acest sens, mizăm pe sprijinul Uniunii Europene, inclusiv prin intermediul unei misiuni a judecătorilor europeni în Moldova. După alegeri, ne vom angaja în reforme profunde pe mai multe sectoare”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe