Lecţii de la mamele din Antichitate: obiceiuri sănătoase demne de a fi învăţate

Un copil îşi manancă supa de legume în Lyon, Franta.
Un copil îşi manancă supa de legume în Lyon, Franta. (Philippe Desmazes / AFP / Getty Images)

Ca mame, putem lupta cu epidemia obezităţii crescându-ne copiii pentru a avea o relaţie mai bună, mai înţeleaptă, cu mâncarea.

Gândindu-mă că Shen Yun Performing Arts îmi va distra fiicele, am cumpărat bilete de îndată ce am auzit de el. Ceea ce am primit de la spectacolul de anul trecut nu a fost numai distractiv – a fost o revelaţie. O poveste istorică după alta m-au învăţat despre graţie, bunătate, şi virtute. În acea seară, am înţeles mai mult despre cum să fii o femeie mai bună ca niciodată înainte.

Shen Yun este o companie de artă din New York a cărei misiune este de a renaşte cultura tradiţională chineză. În onoarea Zilei Mamei, website-ul Shen Yun relevă povestiri cu mame din istoria chineză.

Tatăl său a murit când el era foarte tânăr, şi mama sa a rămas să-l crească. Trăiau lângă un cimitir, aşa că Mencius a început să imite procesiunile funerale. Observând asta, mama sa s-a mutat mai aproape de piaţă. Dar curând Mencius a început să vorbească în stilul de mahala pe care îl au pieţarii.

De această dată s-au mutat aproape de o scoală, şi Mencius a început să imite obiceiurile şcolarilor. Încântată, mama lui Mencius nu s-a mai mutat, iar Mencius a devenit unul din cei mai mari filozofi din istoria Chinei.

Aşa cum mama lui Mencius i-a asigurat un mediu în care să prospere ca filozof, putem crea o influenţă asemănătoare asupra copiilor noştri când vine vorba de obiceiurile cu privire la sănătate.

Am observat cum copiii mei mă imitau mult. Aşa au învăţat să vorbească, să folosească limbajul corpului, şi să reacţioneze la lucruri.

Am avut o mulţime de probleme cu privire la imaginea corpului meu şi relaţia mea cu mâncarea, şi n-am vrut să transmit aceste noţiuni fetelor mele. Am întâlnit multe femei care îşi condamnă obiceiurile nesănătoase de a se hrăni (fie că e suprasaturare, fie înfometare) datorită mamelor lor.

Am mai multe rude care suferă de probleme cu modul de a mânca, şi nu am vrut ca fiicele mele să facă la fel. Pentru a mă îndrepta a trebuit să fiu clară asupra valorilor mele alimentare pentru ca ele să îmi urmeze exemplul.

A devenit mai important pentru mine să mănânc uşor, cu plăcere, şi cu respect pentru sănătatea mea - deoarece că asta este ceea ce am vrut să le învăţ pe fiicele mele.

Am încetat să mă plâng că mă simt grasă sau că îmi regret alegerile alimentare dacă ele nu sunt optime. A fost surprinzător de greu să fac asta. Dezvoltasem obiceiul de a-mi egala grăsimea corporală cu stima de sine, aşa că am renunţat cu greu la auto-critică.

Ajutând copiii să dezvolte obiceiuri sănătoase

1. Copiii adoră distracţia

Copiii sunt maşini de distracţie. Ei adoră să exploreze cu mâinile şi cu gurile, aşa că profită de asta, şi hrăneşte-i cu mâncare cu care pot interacţiona. De exemplu, lasă-i să-şi adauge singuri crema şi pătrunjelul în supa lor de fasole.

I-am dezvăţat pe copii să mai mânânce îngheţată, lăsându-i să-şi facă smoothie-uri foarte groase în blender. Ei le-au denumit. “îngheţată smoothie”.

2. Copiii sunt cei mai conştienţi cu privire la mâncare

Deoarece majoritatea copiilor abordează lucrurile foarte simplu, ei au multă concentrare. Îmi aduc aminte când fiica mea tocmai a învăţat să-şi lege şireturile. Îşi ţinea respiraţia în timp ce le lega.

Copiii acordă multă atenţie tuturor experienţelor lor. Aţi văzut vreodată un copil care să se piardă într-un joc ? Ei nu doar se prefac, ci experimentează. Cu puţină îndrumare, este uşor să-i înveţi cum să dea mai multă atenţie lucrurilor pe care le mănâncă.

Cum se simte textura acestei mâncări ? Este netedă sau dură în gură ? Se schimbă aromele în timp ce mesteci ? Cât timp poţi mesteca până înghiţi mâncarea ?

3. Copiii adoră să înveţe.

Copiii sunt incredibil de curioşi. Ei adoră să înveţe. Mai ţineţi minte nesfârşiturile “de ce ?” Profitaţi de această curiozitate pentru a-i învăţa despre mâncare şi sănătate. Cu cât îi educaţi mai mult cu privire la ceea ce mănâncă, cu atât vor alege mai mult mâncărurile sănătoase.

Faceţi-i curioşi să crească legume bio, şi explicaţi-le ce se întâmplă cu solul pământului când folosim pesticide. Învăţaţi-i de unde vin produsele lactate, şi cum îi afectează consumul prea mare de zahăr.

Avertisement: păstraţi lucrurile simple. Dacă deveniţi prea tehnici sau insistenţi, riscaţi să-i plictisiţi pe copiii, să nu vă înţeleagă, sau să devină speriaţi să mănânce anumite mâncăruri pentru a nu se îmbolnăvi. Păstraţi lucrurile simple şi uşoare. Ei le vor face distractive.

4. Copiii adoră varietatea

Aţi observat că şcolile sunt de obicei decorate cu multe culori, texturi şi forme? Ele îi stimulează, interesează şi îi ţin ocupaţi pe copii. Faceţi la fel cu mâncarea. Cu cât mai multă varietate, cu atât mai bine. Aşa că faceţi mâncăruri cu o varietate de culori, arome, texturi, şi forme.

Când urmaţi aceste sfaturi, copiii vor învăţa, în mod natural, să aibă o relaţie mai sănătoasă cu mâncarea. Va deveni o parte din viaţa lor, în loc să fie o escapadă din viaţă. Daţi-le suficientă îndrumare asupra mâncării încât să se simtă în siguranţă. Daţi-le destulă libertate încât să exploreze, să devină interesaţi, şi să fie curajoşi.

Tysan Lerner este un antrenor certificat şi trainer personal. Ajută femeile în probleme de sănătate şi frumuseţe evitând diete drastice sau zeci deore pe săptămână în sala de gimnastică. Website-ul ei este www.lavendermamas.com