Lectii invatate in timpul crizei financiare

Odata cu inceperea noului an, marea majoritatea lumii este infundata in recesiune economica, ceea ce este fara indoliala un lucru grav. Dar exista intotdeauna doua fete ale monedei. Fiecare criza reprezinta si un prilej de schimbare si reinnoire. Probabil aceasta perioada reprezinta sansa de a gandi si a actiona diferit.

“De ani de zile, rata inflatiei in ceea ce priveste cresterea preturilor era de trei pana la cinci ori mai mare decat statisticile oficiale,” afirma Roland Baader, economist german si autor al cartii “Banii, aurul si cartoforii - in ajunul crizei economice mondiale”.

Intr-adevar, un profesor la Universitatea de Economie si Administrarea Afacerilor din Viena a facut urmatorul comentariu dupa ce a examinat ultima rata a inflatiei la inceputurile inflatiei: “Nici macar sotia sefului meu n-ar crede statisticile astea.”

Baader a observat o conexiune clara intre banii sunt garantati fizic, de exemplu prin aur sau bunuri, si bani de hartie, care deseori nu sunt garantati de valori fizice, care mai sunt numiti si "bani facuti din inflatie".

“Banii facuti din inflatie” apar atunci cand statul imprima bani fara ca acestia sa fie garantati fizic de aur sau alte bunuri. In cele din urma, criza este inevitabila.

“Banii de hartie se intorc intotdeauna la valoarea lor initiala - zero,” dupa cum a observat filosoful Voltaire in secolul al XVIII-lea.

Statul ca salvator

Pe langa prezenta criza financiara, multi vad inevitabila inflatie si hiperinflatie aducand alte consecinte economice tarilor care lupta cu criza folosind alti, mai multi, bani.

“Distrugerea sistemului financiar duce la distrugerea societatii,” scrie Baader. Aceasta afecteaza toate nivelurile societatii, din moment ce oamenii se abandoneza deja statului si devin dependenti de stat

Acum, guvernul federal trebuie sa supravegheze bancile care au intrat in colaps. Urmatorul pas, statul trebuie sa garanteze intreprinderile, in special pe cele care sunt mai disperate, si sa le scuteasca de responsabilitatea actiunilor lor, etc.

Apeluri de trezire

Aproape fiecare a dat o mana de ajutor determinand bursa sa devina un sistem al lacomiei si instabilitatii. Intreaga harababura este rezultatul unei dileme fundamentale mai adanci - creditele ieftine.

Nu cred ca a nu cheltui bani in vremuri de criza este un lucru rau. Ulterior am inteles ca putine lucruri ies asa cum presupun oamenii ca vor iesi, atat in bugetul familiei, cat si in bugetul de stat. Criza creditelor ne-a invatat sa inapoiem imediat ceea ce am imprumutat.

Dar am invatat noi ceva cu adevarat?

Doi oameni au lucrat deja la solutia acestor probleme la inceputul secolului al XX-lea. Economistul si castigatorul Premiului Nobel, Friedrich August von Hayek, si colegul sau, economistul Ludwig von Mises, au stabilit un standard de aur care va fi in siguranta chiar si in timp de inflatie. Inflatia, potrivit definitiei sale initiale, insemna cresterea cantitatii de bani si nu are nimic de-a face cu cresterea preturilor.

In lucrarea sa despre bani si banci, “Teoria banilor si a creditului” Hayek sustinea ca “ciclurile in afaceri sunt generate de expansiunea necontrolata a creditelor bancare.”

Deci, incotro ne indreptam de aici?

Haideti sa ne concentram asupra partii “favorabile” a acestei crize si sa ne vedem fiecare de mica noastra parte pentru a influenta lucrurile in bine.