Legătura specială dintre un copil cu autism şi un pitbull [video]

Un câine din rasa Pitbull a ajuns într-un adăpost deoarece a atacat o pisică, însă acolo întâlneşte un copil cu autism care începe să-i citească...

Acestui băieţel îi place să le citească câinilor dintr-un refugiu
Acestui băieţel îi place să le citească câinilor dintr-un refugiu (Print screen YouTube)

Unui băieţel îi place să le citească câinilor dintr-un refugiu, această activitate făcând parte dintr-o iniţiativă care are drept scop să ajute animalele să se relaxeze şi să socializeze. Se pare însă că ajutorul este reciproc: copilul, care suferă de autism, pare mult mai calm şi mai concentrat în timpul procesului, reuşind să-şi îmbunătăţească în acelaşi timp abilităţile interpersonale şi lectura.

(Facebook | Jacob and the Carson Shelter Dogs)

Jacob Tumalann este un băieţel în vârstă de 7 ani din California (SUA) care suferă de autism. Jacob a fost invitat să participe la un program numit "Rescue Readers", unde copiii se pot oferi voluntari pentru a le citi câinilor din refugiul Carson Animal Shelter, un adăpost pentru animale din zona Los Angeles.

În ciuda condiţiei sale, băiatul s-a alăturat acestei iniţiative şi a început să le citească animalelor din adăpost în fiecare joi după terminarea cursurilor.

Mama sa, Katie Tumalann, relatează că aceste vizite l-au ajutat pe Jacob să devină mai deschis faţă de oamenii din jurul lui şi, de asemenea, şi-a îmbunătăţit abilităţile de lectură.

"Fiul meu a avut întotdeauna o mare problemă cu zgomotele puternice sau atunci când existau activităţi intense în jurul său. Dar, când se află acolo [în refugiu], pare destul de concentrat şi destul de liniştit. Uneori îşi acoperă urechile, dar îşi menţine atenţia concentrată în faţa câinilor în timp ce citeşte, aşa că este aproape incredibil pentru mine", a declarat Katie pentru ABC News.

Jacob nu este singurul copil care beneficiază de acest program neobişnuit, deoarece câinii se simt într-adevăr bine în urma vizitelor lor.

(Facebook | Jacob and the Carson Shelter Dogs)


Există un câine numit Pirat, un pitbull cu care Jacob a dezvoltat o legătură specială. Pirat a ajuns la adăpost după ce a atacat o pisică, informează KTVU.

În general, pitbullii sunt asociaţi cu agresivitatea, dar când Jacob începe să-i citească lui Pirat, acesta se calmează imediat. Şi ce a ales Jacob să-i citească? El a ales o carte despre care ştia că o să-i placă mult, una despre un pisoi care poartă pantofi coloraţi.

(Courtesy Lisa Dekowski-Ferranti)

Pirat s-a relaxat imediat atunci când l-a auzit pe Jacob citind şi s-a oprit din lătrat. Părea că ascultă cu atenţie, potrivit lui Aaron Reyes, directorul adjunct al Departamentului de Îngrijire şi Control al Animalelor din Los Angeles.

Ştim că animalele pot avea un efect bun asupra psihicului nostru şi pot ajuta persoanele cu dizabilităţi. Programul "Rescue Readers", demonstrează, de asemenea, că oamenii pot ajuta animalele să-şi amelioreze unele probleme.

Fondatorul programului, care este vărul lui Jacob, consideră că programul a fost atât de reuşit încât intenţionează să recruteze mai mulţi voluntari.