Legăturile militare ale lui Bo Xilai provoacă o cercetare oficială atentă

Gărzi ale marinei chineze defilând în Beijing în 2009. Problema militară în contextul dramei politice a lui Bo Xilai rămâne neconcludentă.
Gărzi ale marinei chineze defilând în Beijing în 2009. Problema militară în contextul dramei politice a lui Bo Xilai rămâne neconcludentă. (Frederic J. Brown / AFP / Getty Images)

Conform unui proverb maoist, "puterea iese din ţeava unui pistol". Cine controlează armele - armata - în China comunistă, este cheia care controlează Partidul Comunist Chinez (PCC), şi astfel, naţiunea. Pe când evoluţiile din lupta pentru putere care zdruncină conducerea de vârf a PCC au dispărut recent din editorialele de primă pagină din ziarele din China, în spatele scenei efortul de a asigura loialitatea armatei a avansat.

Lupta pentru putere s-a învârtit până în prezent în jurul lui Bo Xilai, fostul şef al PCC din megalopolisul Chongqing din centru vest. Bo a fost eliberat din poziţia sa în Chongqing, pe 15 martie şi din toate funcţiile sale din partid, pe 10 aprilie. El este acum în curs de investigare de către Comitetul disciplinar al Partidului.

Cariera lui Bo în PCC pare a fi terminată şi singura întrebare rămasă este cât de gravă va fi pedeapsa lui. Dar dacă rămâne o speranţă pentru salvarea sorţii lui Bo, şi a facţiunii politice din care el face parte, acea speranţă ar consta în luarea unor măsuri extraordinare de către armată pentru a-l proteja.

Printre zvonurile privind un efort militar pentru a-l salva pe Bo Xilai, Comisia Militară Centrală, care controlează forţele armate ale Chinei, a trimis cinci echipe de inspecţie la Sichuan, Chongqing, Kunming, Guizhou şi în alte locuri pentru a investiga conexiunile liderilor militari din regiunea militară Chengdu cu Bo Xilai, după cum raportează Morning Post din sudul Chinei pe 15 aprilie.

Atunci când vicepreşedintele Comisiei Militare Centrale, Guo Boxiong, a apărut în regiunea militară Chengdu, el a subliniat că armata a stat liniştită în această perioadă - prevenind probleme majore de securitate şi asigurându-se că niciun eveniment nu va afecta situaţia generală sau va interfera cu autorităţile - conform Xinhua.net, care este purtătorul de cuvânt al regimului, pe 14 aprilie.

Baza puterii lui Bo Xilai este în China central-vestică şi sud-vestică, unde se concentrează echipele de inspecţie. Se spune că Bo Xilai are relaţii strânse cu armata din regiune, ca urmare a legăturilor realizate prin intermediul tatălui său, Bo Yibo, şi prin soţia lui, Gu Kailai, al cărui tată a fost general în nord-vestul Chinei.

Liderii militari au dat semnale diferite cu privire la apartenenţa loialităţii lor, dacă este faţă de liderul Partidului Hu Jintao sau faţă de Bo Xilai şi facţiunea condusă de fostul lider al Partidului, Jiang Zemin.

Comisarul politic al Marinei, Liu Xiaojiang, şi alţi comandanţi militari au publicat articole în Cotidianul Poporului pe 12 aprilie exprimându-şi sprijinul lor puternic pentru felul în care Comitetul Central al PCC tratează problema lui Bo Xilai.

"Cotidianul Armata de Eliberare" a publicat de asemenea un articol pe 13 aprilie, intitulat "Întreaga armată şi poliţia armată susţin cu fermitate decizia corectă a Comitetului Central al PCC." Acest raport a ridicat mai multe întrebări decât răspunsuri.

Raportul a citat spusele câtorva ofiţeri, printre care generalul Yin Fanglong, directorul Departamentului politic al Corpului doi de Artilerie al Armatei Populare de Eliberare (SAC), Pan Yong, comisar politic al sub-districtului militar Sichuan Meishan, şi Lee Sailau, comisar politic al Armatei Roşii unu din regiunea Militară Beijing, şi aşa mai departe.

Din lista de ofiţeri nu făcut parte Zhang Haiyang, fostul comisar politic al regiunii militare Chengdu (2005-2009) şi actualul comisar politic al SAC. SAC este o unitate extrem de sensibilă, reprezentând forţa de rachete strategice.

Zhang Haiyang este un om cu influenţă. El este privit ca un candidat pentru direcţia departamentului de politică generală pentru Comisia Militară Centrală, cu alte cuvinte, şeful departamentului politic pentru organizaţia care conduce forţele armate.

Se spune că Zhang are relaţii strânse cu Bo Xilai, după opinia ziaristului Jiang Weiping, printre alte surse. Jiang Weiping a stat mai mulţi ani la închisoare după ce a scris un articol în care îl acuza pe Bo Xilai de corupţie în oraşul Dalian şi a menţionat relaţia dintre Bo Xilai şi Zhang Haiyang, în mai multe din articolele sale.

Vocile din cadrul SAC sunt contradictorii. Al doilea în comandă după Zhang în ierarhia de partid din interiorul SAC este Yin Fanglong, care a publicat un articol în care sprijină Partidul Central, pe 13 aprilie în Cotidianul Poporului.

Articolul său a lovit în loialitatea bazată pe conexiuni personale, cum ar fi cea pe care o are Bo Xilai în întreaga regiune militară Chengdu.

"Noi ar trebui să excludem interferenţa sentimentelor", a scris Yin. "Când prietenia şi principiile se contrazic reciproc, este o legătură mică de camaraderie să insişti pe relaţia individuală, dar avem nevoie de mari legături de camaraderie pentru a urma dezvoltarea Partidului".

Potrivit postărilor publicate pe blog pe 13 aprilie, cel puţin un general şi un important om de afaceri au acţionat pentru a pune presiune asupra autorităţilor de partid pentru a-l "salva pe Bo Xilai" şi au cerut ca problema lui Bo Xilai să fie tratată corect. Potrivit blog-urilor de pe Ştirile Duowei în chineză, care este publicat în afara Chinei, sprijinul pentru Bo a venit de la generalul Peng Xiaofeng şi Wang Zhen. Peng a fost comisar politic al SAC şi Wang este preşedintele unei societăţi de investiţii cu capital de stat, grupul CITIC.

Conform ştirilor de la televiziunea NTD, şi anchetei de la Sunny Chao.

Reveniţi pe categoria În Focus „Regimul chinez în criză” pentru a citi colecţia de articole ale The Epoch Times despre regimul chinez în situaţii de criză. Politica din interiorul PCC reprezintă o provocare în modul de a înţelege China actuală, chiar şi pentru observatorii ei veterani. Aici, încercăm să oferim cititorilor contextul necesar pentru a înţelege situaţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe