„Legea anti-propagandă” a intrat în vigoare. CCA din RM începe monitorizarea radiodifuzorilor

Experţi de media afirmă că nicio ţară europeană nu a adoptat restricţii similare, scopul guvernării RM fiind promovarea imaginii de luptător împotriva manipulării externe, deplasând accentul de pe propaganda internă într-un an electoral.
Manipulare informaţională
Manipulare informaţională (facebook.com)

Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) începând cu ziua de luni va monitoriza radiodifuzorii, deoarece din 12 februarie, intră în vigoare ”legea anti-propagandă” care prevede eliminarea din grila de program a tuturor emisiunilor cu un conţinut informativ, informativ-analitic, militar şi politic care sunt produse în statele care nu au ratificat Convenţia europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră printre care este şi Rusia.

Începând cu 12 februarie, angajaţii CCA vor verifica notificările depuse de radiodifuzori cu privire la modificările operate în oferta serviciilor de programe retransmise dar vor începe şi o monitorizare fizică. În cazul abaterilor, urmează să fie aplicate succesiv avertismente, amenzi dar şi sancţiuni prin retragerea licenţei.

Proiectul de modificare a Codului Audiovizualului, cunoscut şi ca „legea anti-propagandă”, a fost promulgat pe 10 ianuarie 2018 şi a intrat în vigoare pe 12 ianuarie, odată cu publicarea în Monitorul Oficial. Radiodifuzorii au avut la dispoziţie 30 de zile pentru a-şi racorda serviciile de programe şi ofertele de servicii la noile reguli.

Având în vedere că Federaţia Rusă nu a ratificat Convenţia europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră, autorităţile de la Kremlin, potrivit unei declaraţii, au acuzat guvernarea R. Moldova că ar promova o politică antirusească şi că ar limita dreptul la informaţie al cetăţenilor. Totodată deputaţii ruşi au solicitat ca Perviy Kanal să rezilieze contractul cu postul TV din R. Moldova, care i-ar aparţine liderului Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc.

În replică, Parlamentul moldovean a adoptat un document prin care au condamnat atacurile provenite din Rusia asupra securităţii informaţionale naţionale şi amestecul abuziv al unor entităţi ruse în activitatea politică din Republica Moldova.

Potrivit Ziarului de Gardă, în timp ce deputaţii democraţi care au promovat proiectul ”legii anti-propagandă” au susţinut că acesta vine să răspundă recomandărilor structurilor europene de contracarare a propagandei şi să transpună în practică constatările societăţii civile cu privire la pericolul manipulării şi propagandei externe, experţii de media afirmă că nicio ţară europeană nu a adoptat restricţii similare şi că, de fapt, scopul guvernării de la Chişinău este să-şi promoveze imaginea de luptător împotriva propagandei externe, pentru a deplasa accentul de pe propaganda internă într-un an electoral.

De menţionat că în R. Moldova, posturile TV din trustul media controlat de Vlad Plahotniuc au retransmis ani la rând programe propagandistice din Rusia. Proiectul „legii anti-propagandă” a fost iniţiat de PD după ce, la nivel politic, Kremlinul a decis „migrarea” contractelor posturilor ruseşti retransmise în Moldova de la trustul media controlat de Plahotniuc la cel controlat de Igor Dodon.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe