Legea “Big Brother” a Rusiei intră în vigoare

(Getty Images)

O controversată lege împotriva terorismului, care cere companiilor de telecomunicaţii ruseşti să stocheze comunicaţiile utilizatorilor, a intrat în vigoare duminică.

Noua lege privind stocarea datelor forţează companiile de telefonie mobilă şi Internet să stocheze timp de şase luni mesajele text, conversaţiile telefonice şi activitatea pe chat a clienţilor lor şi să le ofere serviciilor de securitate în cazul unei hotărâri a instanţei. Legea face parte dintr-un pachet de reforme cunoscut sub numele de “legile Iarovaia”, numit după parlamentara Irina Iarovaia din partidul Rusia Unită.

Promulgat de preşedintele rus Vladimir Putin în iulie 2016, proiectul de lege a fost intens criticat de activişti, care l-au numit “Legea Big Brother a Rusiei”. Grupul pentru drepturile omului Agora, a avertizat că măsura va afecta în mod grav societatea civilă din Rusia şi va oferi forţelor de ordine o libertate mai mare de acţiune pentru a reduce la tăcere activiştii politici.

Potrivit lui Artiom Kozliuk, director al grupului pentru drepturile online Roskomsvoboda, noua lege este neconstituţională şi deschide calea pentru scurgeri masive de date.

“Sunt sigur că, mai devreme sau mai târziu, aceste baze de date vor fi hăckuite sau divulgate şi datele vândute pe piaţa neagră”, a declarat el publicaţiei The Moscow Times.

Între timp, principalele companii de telecomunicaţii din Rusia au declarat că vor fi forţate să cheltuie miliarde de dolari pentru noua infrastructură necesară stocării datelor, avertizând că aceste costuri vor fi suportate de clienţi.

Operatorii ruşi au precizat duminică faptul că ar dura câţiva ani pentru a avea capacitatea tehnică de a implementa cerinţele privind stocarea datelor.

Serghei Soldatenkov, directorul general al furnizorului de servicii de telefonie mobilă Megafon, a declarat duminică pentru RBC că, de fapt, compania sa nu dispune de tehnologia necesară pentru a stoca datele.

“Sistemul va fi pus în aplicare în etape în diferite regiuni, în decursul a cinci ani, moment în care va fi implementat în întreaga ţară”, a fost citat Soldatenkov.