Legea „cetăţeniei prin investiţie”, abrogată în prima lectură. Veaceslav Negruţă către majoritatea parlamentară: „Hai, opriţi această lege!”

Paşaport biometric, Moldova
Paşaport biometric, Moldova (viza.md)

Legea „cetăţeniei prin investiţie” a fost abrogată în prima lectură cu majoritatea parlamentară în cadrul şedinţei din 18 iunie. În opinia expertului economic de la Transparency Internaţional Moldova, această lege merită abrogată imediat din mai multe considerente. În acest context, Negruţă a ţinut să sublinieze două dintre ele:

1. CNA (Centrul Naţional Anticorupţie) în raportul de expertiză a afirmat clar că această lege este împotriva intereselor cetăţenilor Republicii Moldova şi a statului, precum şi reprezintă riscuri majore (autorii ar trebui să explice mai mult cum de au ajuns să ”scrie” şi să ”împingă” această lege);

2. O companie implicată în promovarea peste hotare a ”schemei cu cetăţenie de RM” pe pagina sa, utilizând portretul unui ex-prim-ministru pe fundalul unui drapel străin, enumeră ”avantajele” de a avea cetăţenie de RM în felul următor:

- „obţinerea unei a doua cetăţenii ar putea să vă salveze viaţa în momente de nelinişte politică, război civil sau alte situaţii similare. În această lume din ce în ce mai periculoasă, dobândirea unei a doua cetăţenii este o decizie înţeleaptă. Nu fără motiv, mii de oameni de afaceri de peste hotare, persoane bogate şi chiar familii cumpără o alternativă - o a doua cetăţenie în fiecare an. Această a doua cetăţenie este privită ca o asigurare suplimentară de viaţă sau ca un scut de protecţie pentru soţie şi copii”;

- "dacă călătoriţi cu acest paşaport suplimentar, veţi evita, de asemenea, ştampilele de intrare / ieşire din paşaportul dvs. actual în ţările în care deplasările Guvernului dvs. sunt limitate";

- "o a doua cetăţenie poate contribui şi la minimizarea impozitelor şi la protejarea activelor. Aceasta permite o mai bună protecţie a activelor, o mai mare confidenţialitate financiară, randamente mai mari, o mai mare securitate personală şi financiară şi impozite amânate asupra pensiilor şi asigurărilor de viaţă. De exemplu, deschiderea unui cont bancar străin cu o a doua cetăţenie este mult mai uşoară. Un astfel de cont bancar offshore vă va permite să cumpăraţi titluri şi fonduri pe pieţele financiare din întreaga lume".

„Hai, opriţi această lege! Procurorii deja ar trebui să muncească împotriva celor implicaţi în promovarea schemelor de protecţie vândute unor cetăţeni certaţi cu legea în ţările lor de origine, de spălare a banilor prin conturi bancare în Republica Moldova, de evaziune fiscală şi de facilitare a circulaţiei indivizilor cu restricţii de circulaţie, cu cetăţenie de RM oferită prin derogare”, a solicitat Veaceslav Negruţă noii guvernări de la Chişinău.