Legea contravenţiilor silvice în pericol. ONG-uri de mediu trag semnalul de alarmă

Greenpeace România, Fundaţia Eco-Civica şi Plantăm fapte bune în România atrag atenţia că pericolul birocraţiei planează asupra legii contravenţiilor silvice, cu riscul de a anula paşi importanţi în combaterea tăierilor ilegale de arbori.
Defrişări.
Defrişări. (Facebook, Matei No)

Aprobarea OUG 51 / 2016 cu amendamentele necesare stabilite este cea mai sigură şi directă cale pentru completarea legii contravenţiilor silvice. Orice altă opţiune poate compromite întregul sector silvic şi operatorii de bună credinţă prin vulnerabilizarea legii contravenţiilor silvice, sustin Greenpeace România, Fundaţia Eco-Civica şi Plantăm fapte bune în România.

Potrivit sursei citate, dezinformarea propagată în spaţiul public aparţine celor care nu-şi asumă o comunicare deschisă şi onestă, condusă de argumente reale şi nu de interese obscure.

Astfel, Federaţia Proprietarilor de Păduri şi Păşuni „Nostra Silva” prin vicepreşedintele Constantin Cătălin Tobescu, propus în funcţia de consilier în cadrul Ministerului Apelor şi Pădurilor, pregăteşte încă de anul trecut terenul pentru respingerea OUG 51 / 2016.

"Pentru aceasta consideră necesar să acuze ONG-urile de mediu de manipulare, dezinformare şi lipsă de profesionalism, când de fapt dânşii sunt cei care dezinformează. În dezbaterea de la Ministerul Apelor şi Pădurilor din data de 13 februarie, cu domnul Tobescu în rol de moderator părtinitor şi abuziv, poziţia Greenpeace a fost împotriva abrogării. Pe platforma Fordaq, acelaşi domn Tobescu, din calitatea de administrator, a pretins ulterior, în mod fals, consens pentru abrogare", se arată în comunicatul remis de Greepeace Epoch Times.

"Care este miza şi ce nu se discută dar este de maximă importanţă este procedura prin care se includ aceste amendamente în lege. Varianta cea mai directă şi sigură este includerea lor la proiectul de lege de aprobare a OUG 51 (Pl-x 23/2017), adică aprobarea acestei OUG.

Din nefericire şi fără să existe vreun argument solid, se pare că opţiunea Parlamentului este să introducă aceste amendamente într-un demers legislativ mai vechi (Pl-x 162/2014), care se află în Parlament din 2014. Acesta a constituit baza de la care a pornit OUG 51. Prin aprobarea vechiului proiect de lege s-ar abroga OUG 51 / 2016.

Acţionând astfel, apare riscul de a compromite continuitatea legislativă, efectele pozitive ale legii şi munca depusă până acum pentru amendarea acesteia. Toate efectele produse de articolele care ar fi respinse se anulează în lipsa unor prevederi exprese a noii legi, deci pot fi contestate în instanţă.

Există apoi riscul ca în cazul în care legea de respingere nu conţine prevederi speciale cu privire la efectele juridice deja produse, aceasta să poată fi neconstituţională. Cu alte cuvinte, din cauza procedurii forţate, legea devine vulnerabilă în faţa unor eventuale contestări la Curtea Constituţională a României. Apoi este posibil ca în lipsa unor prevederi speciale, abrogarea să între în vigoare înainte de intrarea în vigoare a noii legi. Pentru întreg acest interval s-ar dezincrimina de facto toate contravenţiile care nu se regăsesc în legea de bază 171 / 2010, pentru că aceasta din urmă ar fi legea aplicabilă pentru respectiva perioadă", arată ONG-urile.

În consecinţă, semnatarii solicită Parlamentului să aprobe prin lege OUG 51/2016 cu amendamentele convenite în dezbaterile publice care au avut loc până acum, securizând legea contravenţiilor silvice. Ar demonstra astfel că interesul prioritar îl reprezintă protejarea reală a pădurilor şi continuarea luptei împotriva fenomenului tăierilor ilegale de arbori, susţin cele trei organizaţii.