Legea dării în plată, considerată un pericol de oficialii europeni

Contestată de bănci şi aşteptată de cei ajunşi în situaţia de a nu-şi mai putea plăti creditele, legea dării în plată, în varianta adoptată de Parlament, reprezintă un risc major pentru perspectivele economice ale României, avertizează Comisia Europeană.
Comisia Europeană
Comisia Europeană (Facebook)

Aplicarea Legii dării în plată, în varianta aprobată de Parlament, reprezintă un risc major pentru perspectivele economice ale României, a avertizat Comisia Europeană, în previziunile economice de iarnă, relatează Hotnews.

Potrivit experţilor CE, aplicarea retroactivă a legii la creditele actuale ar putea avea un impact negativ asupra creşterii creditului, a încrederii consumatorilor şi investitorilor, precum şi asupra cererii interne.

Reamintim că, adoptată în noiembrie 2015, în Parlament, cu o majoritate zdrobitoare de voturi, legea dării în plată permite unei persoane care s-a împrumutat la bancă şi nu mai poate plăti datoria să treacă în proprietatea băncii imobilul ipotecat.

Actul normativ a stârnit nemulţumirea bancherilor care au anunţat că îi vor cere preşedintelui Iohannis să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la acest act normativ. Iohannis nu a sesizat CCR însă, în decembrie, a întors legea în Parlament spre reexaminare.

„Principiul dării în plată (datio in solutum) este un principiu economic şi juridic care induce partajarea riscurilor, în mod echitabil, între creditor şi debitor. Apreciem că aplicarea acestui concept în legătură cu instituţia creditului ipotecar este binevenită, însă trebuie să aibă în vedere adaptarea instituţiei dării în plată la specificul acestui tip de contract, care este unul pe termen lung, ceea ce ar asigura premisele unor raporturi de creditare bazate pe sustenabilitate în evaluarea valorilor economice. Aşadar, darea în plată trebuie legiferată, astfel încât să preîntâmpine sau să diminueze hazardul moral în relaţia dintre creditor şi debitor, într-un context contractual în care comportamentele economice ale acestora să fie ghidate de principiul responsabilităţii în privinţa drepturilor şi obligaţiilor lor legitime", preciza Iohannis în cererea trimisă parlamentului.

Mai merită menţionat că, recent, Raiffeisen a mărit avansul la creditele imobiliare, pentru a preîntâmpina "efectul" legii dării în plată iar Alpha Bank a scos de pe site-ul său programul prima casă, ceea ce ar putea face şi Raiffeisen în curând.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie