Legea hipermarketurilor: Vom publica preţurile la poarta fermei, să vadă românii cine face profit uriaş!

Agricultorii vor să pună capăt speculaţiilor privind scumpirea alimentelor dacă hipermarketurile vor vinde produse autohtone şi anunţă că vor publica preţurile produselor la poarta fermei ca românii să vadă cu cât se umfla apoi acestea la raft.
Ghiţa Ciobanul. Protest al agricultorilor şi crescătorilor de animale la Parlament.
Ghiţa Ciobanul. Protest al agricultorilor şi crescătorilor de animale la Parlament. (Epoch Times)

Preţurile alimentelor nu au niciun motiv să crească dacă Iohannis va promulga vestita lege a Hipermarketurilor, ba chiar dimpotrivă, actul normativ va împiedica lanţurile de retail să mai ”umfle” preţul cu taxe de raft şi să refactureze tot felul de servicii, ducându-şi profitul în afară, explică preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, Laurenţiu Baciu.

Potrivit agrointel.ro, Baciu promite că, dacă această lege care prevede ca 51% dintre produsele aflate pe rafturile hipermarketurilor să provină de la producătorii autohtoni, românii vor şti exact cu ce preţ s-a achiziţionat un produs şi vor putea face comparaţia cu preţurile din magazine, cântărind singuri cine face profit uriaş.

”Vorbim de o iniţiativă LAPAR şi ne propunem să monitorizăm zilnic preţul produselor agricole la poarta fermelor şi aici mă refer pe de o parte la produsele care vor intra sub incidenţa Legii 321: legume, fructe, carne, lactate, dar şi la cereale. În acest fel cumpărătorul are posibilitatea să-şi caute răspuns la întrebarea – de ce preţurile din supermarketuri sunt atât de mari? De ce produsele pleacă de la producător la un preţ foarte mic şi ajung în plasa cumpărătorului la preţuri şi de 4-5 ori mai mari. Prin această monitorizare a preţurilor, consumatorul îşi formează o imagine clară şi poate identifica singur cine câştigă cel mai mult”, a declarat pentru Agrointeligenţa Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România.

Baciu speră că monitorizarea preţurilor va trezi şi ANAF-ul care hăituie micii producători însă nu se sesizează şi în cazul marilor reţele comerciale care nu au parte de prea multe controale.

Nu în ultimul rând, Baciu a explicat că noua lege nu îi obligă pe consumatori să cumpere produse româneşti: ”Văd că se face un joc ciudat. Că lumea va fi obligată să ne cumpere produsele româneşti. Odată că vorbim doar de produse proaspete – categorii clare – carne, legume, fructe, lactate, brânză, ouă, pâine sau miere, care primesc EXPUNERE la raft de 51%. Adică, dacă într-o zi, până la prânz, merele poloneze din supermarket se epuizează, se completează tot cu mere poloneze, nu rămân doar merele româneşti la raft. Deci proporţia rămâne CONSTANTĂ, indiferent câte mere sau roşii româneşti sau străine se vând în acea zi, oamenii vor putea alege, dar spre deosebire de situaţia actuală, vor avea şi opţiunea de a cumpăra un produs românesc, ceea ce am încrederea că mulţi o vor face”, a mai declarat Baciu.

Articolul integral poate fi citit aici

Reamintim că recent deputaţii au adoptat vestita lege care prevede că 51% dintre produsele aflate pe rafturile hipermarketurilor să provină din „lanţul scurt de aprovizionare, local sau regional”, cu alte cuvinte, de la producătorii locali. Legea a fost votată la o zi după ce mii de crescători de animale şi agricultori din toate colţurile ţării au protestat la Parlament. Una dintre principalele revendicări ale acestora fiind adoptarea legii hipermarketurilor. Sunând din tălăngi şi scandând "Hoţii, hoţii", oamenii s-au plâns că statul nu le-a plătit subvenţiile şi că, în timp ce ei nu au unde să-şi vândă produsele, hipermarketurile gem de "cauciucuri, plastice" vândute pe post de brânză, de lapte cu e-uri şi de smântână, culmea, cu 0% grăsime. Mai multe informaţii despre proteste, puteţi accesa aici