Legea privind interzicerea fumatului în spaţiile publice închise, scoasă de pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor

Cerut de numeroase ONG-uri şi cetăţeni, proiectul legislativ menit să pună capăt fumatului în locuri publice nu va mai fi votat astăzi.
(photos.com)

Proiectul de lege vizând interzicerea fumatului în spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii, în unităţile sanitare, de învăţământ şi în cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, a fost scos miercuri de pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor, relatează Agerpres.

Înscris luni pe ordinea de zi, proiectul a fost retras pentru a fi retrimis la Comisia de Sănătate.

Motivul scoaterii acestui proiect de pe ordinea de zi a plenului Camerei este, potrivit preşedintelui Comisiei pentru Sănătate, Florin Buicu, o scrisoare a Consiliului Concurenţei care atrage atenţia asupra unui amendament în actul normativ ce interzice afişarea ţigărilor în locurile obligatorii de trecere.

"După întocmirea raportului de către Comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor a venit o adresă din partea Consiliului Concurenţei legat de un amendament care interzicea afişarea ţigărilor în locurile obligatorii de trecere", a spus preşedintele Comisiei pentru Sănătate.

Întrebat dacă sunt şanse ca proiectul să intre miercuri pe ordinea de zi a plenului, Buicu a declarat că o decizie în acest sens va fi luată în urma negocierilor care vor avea loc între liderii partidelor politice din Parlament.

Mai amintim că, recent, coaliţia de ONG-uri România Respiră - formată din 250 de organizaţii medicale, academice, de tineret şi protecţie a drepturilor copiilor, ce au lansat o propunere de modificare a Legii 349/2002 privind prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun - a reclamat tentativa industriei tutunului şi a unor reprezentanţi ai micilor comercianţi de a interveni în decizia politică cu privire la interzicerea largă a fumatului în spaţiile publice închise.

"Cele peste 250 de organizaţii medicale, academice, de tineret şi protecţie a drepturilor copiilor din cadrul Coaliţiei România Respiră au salutat recent decizia Comisiei pentru Sănătate şi Familie a Camerei Deputaţilor de a acorda un aviz pozitiv propunerii de modificare a Legii 349/2002 privind prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun (PLx 399/2011), propunere care are ca scop protecţia sănătăţii tuturor cetăţenilor români, dar mai ales a copiilor şi tinerilor. Cu neplăcută surpriză şi regret asistăm însă în aceste zile la o intolerabilă tentativă de imixtiune a intereselor pur comerciale ale industriei tutunului şi a unor reprezentanţi ai micilor comercianţi în decizia politică, respectiv în decizia exemplară a Comisiei pentru Sănătate şi Familie", se arată în comunicatul citat de România Liberă.

Coaliţia precizează că tentativa de imixtiune se materializează în presiuni fără precedent exercitate în mod direct asupra membrilor Parlamentului României "prin avalanşe de mesaje prin care, aparent, se solicită clarificări asupra modului de formulare a unui articol al proiectului modificat de lege", iar această solicitare s-ar baza de fapt pe interpretarea vădit tendenţioasă a unor referiri publice legate de conţinutul acestui articol.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne