Legea privind majorarea salariilor bugetarilor cu 10%, promulgată de Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea de aprobare a unei ordonanţe de guvern care vizează salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Dacă iniţial legea prevedea doar majorarea salariilor din sănătate cu 25%, un amendament PSD a introdus o nouă prevedere care viza majorarea salariilor bugetarilor cu 10%.

În ciuda îngrijorărilor privind sustenabilitatea unei astfel de măsuri, legea a trecut de Camera Deputaţilor, for decizional, cu o majoritate covârşitoare - 319 voturi "pentru", 7 abţineri şi doar un vot "împotrivă".

Dezbaterile pe amendamentul PSD au durat doar câteva minute, fără să se discute despre studii de impact, deşi majorările salariale propuse de social democraţi vor duce la creşterea deficitului bugetar în 2016 cu circa 5 miliarde de lei.

Liberalii încercaseră anterior, fără succes, retrimiterea la comisii a propunerii PSD, însă, în final, au votat şi ei, cot la cot cu pesediştii, pentru adoptarea amendamentului.

În context, reamintim că FMI avertiza că reducerile masive de impozite şi taxe, combinate cu majorări salariale, fără măsuri compensatorii, pot mări deficitul bugetar la un nivel de două ori mai mare decât cel recomandat, iar Mugur Isărescu atrăgea şi el atenţia că prea multe scăderi de taxe şi impozite ar putea determina ţara să treacă, în 2016, printr-o situaţie dramatică, similară cu cea provocată de modificările radicale din 2005, când cota unică a fost stabilită la 16% în loc de 19%, şi din 2008, când premierul Călin Popescu Tăriceanu a majorat substanţial pensiile şi salariile.