Legea votului prin corespondenţă - un model de eşec în legiferare

O lege care ar fi trebuit să faciliteze un drept universal a devenit un vehicul legislativ discriminatoriu, care stabileşte privilegii pentru o categorie îngustă de cetăţeni, întâmplător aflaţi acum în atenţia politică şi birocratică a statului român.
.
. (BOGDAN FLORESCU/Epoch Times Romania)

Pe 28 octombrie, Camera Deputaţilor a adoptat, oarecum pe genunchi, Legea privind votul prin corespondenţă. ONG-urile membre ale Campaniei ''Politică fără Bariere'' explică într-un comunicat remis Epoch Times de ce legea rezultată astfel este atât de restrictivă, încât riscă să fie neconstituţională; şi este atât de slab redactată, încât riscă să fie inaplicabilă.

Epoch Times redă comunicatul integral al reprezentanţilor societăţii civile:

”Dintre toţi românii, legea se aplică doar celor de peste hotare. Dintre românii de peste hotare, doar celor care au domiciliul sau reşedinţa acolo. Dintre cei stabiliţi legal peste hotare, doar celor care se înregistrează fizic (prin poştă sau prin depunerea în persoană a documentelor) în Registrul Electoral. Dintre cei înregistraţi în Registrul Electoral, doar celor care doresc să voteze în alegerile parlamentare.

Politică fără Bariere şi alte organizaţii ale societăţii civile au căutat, în mod repetat, să atragă atenţia asupra problemelor existente în textul legii. Noi am cerut o lege care să fie incluzivă, clară şi sigură, aplicată transparent, iar încălcarea ei să atragă sancţiuni explicite, imediate.* În acest moment, multe dintre aceste principii nu sunt respectate de actul normativ transmis către promulgare.

Partenerii politici au dat dovadă chiar de mai puţină deschidere decât la dezbaterile din primăvară, când au fost adoptate legile partidelor şi finanţării, alături de cele care reglementează alegerile locale şi parlamentare. Nu au existat discuţii substanţiale cu societatea civilă sau cu cei direct interesaţi de votul la distanţă. Mai mult, nu au existat discuţii suficiente între instituţiile statului (Comisia pentru legile electorale, Autoritatea Electorală Permanantă, Poşta Română, Ministerul Afacerilor Externe).

Aplicarea procedurii parlamentare de urgenţă a generat situaţii aberante şi incorecte din punctul de vedere al principiilor democratice, ajungându-se la scrierea legii în ultimele momente posibile, sub ameninţarea inaplicabilităţii ei în 2016.

Membrii celor două Camere au votat în necunoştinţă de cauză, întrucât proiectul de lege le-a parvenit cu doar câteva zeci de minute înaintea votului.

Nu au existat dezbateri reale, de substanţă, în cele două Camere ale Parlamentului.

În sfârşit, Preşedinţia nu a socotit că, în timpul procesului de elaborare a proiectului de lege, ar fi apărut vreun conflict între stat şi societate, pe care să se fi cuvenit să-l medieze.

Legea rezultată astfel este atât de restrictivă, încât riscă să fie neconstituţională; şi este atât de slab redactată, încât riscă să fie inaplicabilă.

Preşedintele Klaus Iohannis nu a dat nici un semn că legea i s-ar părea intolerabilă sau diametral opusă mandatului cu care a fost ales. Nu îi vom cere nici să trimită legea înapoi în Parlament, nici să sesizeze Curtea Constituţională, spre verificare. Dar, odată promulgarea semnată în această formă, îi cerem să şi-o asume, atât acum, cât şi în 2016, cu toate (d)efectele aplicării ei.

Organizaţiile din Campania Politică fără Bariere vor continua să militeze şi, dacă este posibil, să dialogheze cu partenerii politici, pentru o lege a votului prin corespondenţă mai bună. Conform obiectivelor pe care ni le-am asumat în iulie-august 2015, dorim codificarea legislaţiei electorale adoptate în acest an, alături de îmbunătăţirea cadrului legislativ care priveşte participarea politică a cetăţenilor români.

*) Principiile de legiferare sugerate de Politică fără Bariere

Incluziune şi egalitate: vrem ca legea privind votul prin corespondenţă să includă atât românii din străinătate, cât şi pe cei din ţară. Nimeni nu trebuie exclus de la beneficiile legii fără un motiv solid.
Claritate şi detalii: vrem ca actul normativ să fie clar, să nu dea loc interpretărilor şi să asigure secretul şi caracterul direct al votului, fără a fi excesiv de birocratic.
Siguranţă: vrem cât mai multe mecanisme de siguranţă, astfel încât să existe alternative pentru cazul în care votul la distanţă dă greş.
Transparenţă: vrem ca alegătorul să aibă posibilitatea de a verifica on-line, în timp util, unde se află plicul său; dreptul alegătorului, ca şi obligaţia autorităţilor electorale şi a Poştei Române de a furniza acest serviciu, trebuie incluse în lege.
Sancţiuni: vrem ca legea să includă sancţiuni pentru birourile electorale, AEP, MAE şi Poşta Română, pentru eventuala neîndeplinire a atribuţiilor”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne