Legile vizând modificarea Codurilor Penale intră în linie dreaptă

Modificările la Codurile Penale au fost trimise de Tudorel Toader către CSM, Parchetul General, DNA şi DIICOT, instituţii care urmează să se pronunţe până pe 13 aprilie. Ulterior, proiectele vor intra în dezbatere publică.
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei),
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat joi că a trimis pachetul de legi vizând modificările Codurilor Penale la CSM, Parchetul General, DNA şi DIICOT, instituţii de la care aşteaptă eventuale propuneri până pe 13 aprilie.

"Este vorba de legea de modificare a Codului penal şi de procedură penală pentru punerea de acord cu deciziile Curţii Constituţionale, dar şi transpunerea unei directive din 2014 privind confiscarea extinsă. În cazul directivei era depăşit termenul de transpunere, ne-a notificat Comisia şi ne-a băgat în procedură prealabilă de infringement", a declarat ministrul Justiţiei, citat de stiritvr.ro.

Tudorel Toader a mai declarat că propunerile legislative cuprind şi transpunerea Directivei europene referitoare la confiscarea extinsă. De asemenea, ministrul a precizat că proiectul de lege nu prevede un prag pentru abuzul în serviciu, dar, "dacă legiuitorul va aprecia pe parcurs să impună un prag, are libertatea să o facă". Această declaraţie vine în contextul în care ieri, predecesorul lui Toader la Justiţie, Florin Iordache, celebrul autor al OUG 13, declară că Parlamentul va stabili "fără îndoială" un prag la abuzul în serviciu pentru că o cere decizia Curţii Constituţionale.

Reamintim că stabilirea unu prag pentru abuzul în serviciu înseamnă practic dezincriminare infracţiunilor ce au produs prejudicii mai mici. Deja fosta soţie a lui Liviu Dragnea - Bombonica Prodana - le-a cerut magistraţilor de la Instanţa Supremă, la ultimul termen în dosarul sau, să sesizeze Curtea Constituţională a României cu privire la articolul din Codul Penal privind abuzul în serviciu, pe motiv că nu există un prag al prejudiciului sub care fapta să nu constituie infracţiune.

Ministrul Justiţiei a mai anunţat că, printre modificările la Codul Penal, se află şi articolul 5, care se referă la aplicarea legii penale mai favorabile.

După ce va primi punctele de vedere de la instituţiile menţionate anterior, Toader susţine că va publica proiectul de lege pe pagina de internet a ministerului, îl va pune în dezbatere publică pentru 30 de zile şi va organiza două întâlniri "cu cine vrea să vină".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne