Lenovo va plăti 3,5 milioane de dolari să scape de acuzaţiile de compromitere a securităţii

Lenovo Inc, un important producător de laptopuri, a fost de acord să plătească 3,5 milioane USD şi să facă schimbări în modul în care vinde laptopuri pentru a soluţiona acuzaţiile că a vândut dispozitive cu software malware preîncărcat care compromite protecţia securităţii utilizatorilor.
Laptop Lenovo.
Laptop Lenovo. (STR/AFP/Getty Images)

Acordul făcut cu Connecticut, Comisia Federală pentru Comerţ (CFC) şi alte 31 de state a fost anunţat marţi.

Software-ul, numit VisualDiscovery, a fost instalat pe sute de mii de laptopuri începând din august 2014 pentru a oferi reclame pop-up. Software-ul a blocat, de asemenea, browserele să avertizeze utilizatorii atunci când au încercat să acceseze site-uri Web rău intenţionate.

Software-ul a fost, de asemenea, capabil să acceseze informaţii sensibile ale consumatorilor, precum numerele de securitate socială (ce sunt echivalente cu CNP-urile - n.r.), a notat CFC. Aceste informaţii nu au fost trimise companiei Superfish, care a vândut VisualDiscovery,a reiterat CFC.

"Lenovo a compromis confidenţialitatea consumatorilor atunci când a preîncărcat software care ar fi putut accesa informaţiile sensibile ale consumatorilor fără o notificare sau un consimţământ adecvat pentru utilizarea acestuia", a notat preşedintele CFC, Maureen Ohlhausen, într-o declaraţie.

"Acest comportament este şi mai grav, deoarece software-ul compromite protecţia online a securităţii pe care se bazează consumatorii".

Lenovo a notat într-o declaraţie că a încetat să vândă software-ul preîncărcat la începutul anului 2015.