Letonia ia în considerare excluderea ruşilor din programul pentru rezidenţi datorită situaţiei din Ucraina

Letonia are cetăţeni vorbitori de limba rusă în est, la graniţa cu Rusia.
Letonia are cetăţeni vorbitori de limba rusă în est, la graniţa cu Rusia. (captură.)

Un comitet parlamentar leton a votat excluderea temporară a cetăţenilor ruşi dintr-un program care oferă permise de rezidenţă în schimbul investiţiilor, a raportat marţi Gazeta.ru.

Comitetul leton, responsabil pentru apărarea naţională, afaceri interne şi anti-corupţie, a citat implicarea Rusiei în criza ucraineană ca motiv primar pentru recomandarea sa. Cabinetul leton trebuie să aprobe interdicţia pentru ca aceasta să fie pusă în aplicare.

Spre deosebire de programele riguroase din Anglia şi Cipru, programul leton este cunoscut ca o cale accesibilă şi ieftină pentru a obţine gratis vize de călătorie pe teritoriul Uniunii Europene. Început în 2011, programul cere ca străinii să investească 250.000 de euro în Letonia, investiţie care ar putea lua forma cumpărării unei proprietăţi.

Programul a atras ruşii clasei de mijloc, incluzând unii dizidenţi. Astfel, în primele şapte luni ale acestui an 9.650 de ruşi au primit permise de reşedinţă, o creştere cu 70% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a raportat la începutul lunii Bloomberg.

Spre deosebire de agenţii imobiliari letoni, partidele letone de dreapta nu au fost niciodată fericite de acest program şi au cerut să se ridice nivelul de investiţii cerut. Când a fost pus în funcţiune pentru prima dată în 2011, programul cerea ca ruşii să plătească doar 70.000 de euro, spre deosebire de cei 250.000 pe care trebuie să îi plătească acum.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe