Liber la drujbă! Cetăţenii acuză "toaletări de vară" în Parcul Lumea Copiilor

După defrişările din Parcurile Herăstrău, Cişmigiu şi Kiseleff, a venit şi rândul Parcului Lumea Copiilor să fie vizitat de "drujbaşii" ADP.
"Toaletare" copaci în Parcul Lumea Copiilor
"Toaletare" copaci în Parcul Lumea Copiilor (Salvaţi Parcul Lumea Copiilor)

Grupul de Iniţiativă Salvaţi Parcul Lumea Copiilor anunţă, printr-o postare pe Facebook, că joi, 13 iulie, ADP Sector 4 a intrat cu drujba în copacii din parc, fără să aibă aviz de defrişare.

"Ieri, 13.07.2016, ADP Sector 4 a tăiat cu drujba în parc, fără aviz de defrişare. Ei spun că doar au toaletat, dar toaletarea se face numai primăvara şi toamna, nu în perioada de vegetaţie a copacilor. Dacă se toaletează haotic, copacii se pot usca. Poate asta urmăresc având în vedere interesele imobiliare din parc. Deja s-au făcut mai multe plângeri la organele abilitate să ia măsuri", susţin reprezentanţii grupului pe Facebook

Reamintim în context că specialiştii susţin că "toaletarea" arborilor - cum este denumită ciumpăvirea acestora de crengi - nu se face în timpul verii, căci poate duce la moartea acestora. De altfel, potrivit vicepreşedintelui Eco-Civica, studiile de specialitate şi regulamentul de toaletări şi defrişări, după care emit avize de Direcţia de Mediu din PMB, precum şi Codul Silvic cu Normele de aplicare, stipulează foarte clar că în perioada de vegetaţie se interzic tăierile şi toaletările.

"Se permit intervenţii de urgenţă numai la arbori afectaţi de mediul climatic, înclinaţi periculos sau care prezintă uscături. Nu există altă noţiune de tăiere sau toaletare preventivă în sensul ''aoleu, vine furtuna şi trebuie să toaletez sau să tai arborii". În toată lumea arborii vor cădea la vijelii sau furtuni, indiferent că sunt toaletaţi sau nu, indiferent că e mai înalt sau scund. Numărul arborilor ce cad în zonele urbane, inclusiv în Bucureşti, este nesemnificativ. Au fost foarte puţine decese sau răniri din cauza căderii unor arbori. În aceeaşi logică ar trebui să scoatem autoturismele de pe străzi pentru că numărul de decese şi răniri cauzate de accidentele provocate, este îngrozitor de mare comparativ cu cele provocate de arbori", a declarat Dan Trifu pentru Hotnews.

De asemenea, vicepreşedintele Eco- Civica atrage atenţia că toaletările se pot face doar cu avizul direcţiei de Mediu din Primăria Capitalei, iar tăierea fără aviz reprezintă infracţiune.

Reamintim că Bucureştiul deţine un record negativ în materie de spaţiu verde. În timp ce standardul la nivel de UE este de 26 mp spaţiu verde/cap de locuitor, Capitala României le oferă cetăţenilor săi circa 9 mp/locuitor.

Cu toate acestea, în oraş s-a defrişat de-a lungul anilor în neştire, în genere ilegal, pentru a se construi blocuri sau centre de birouri. Cât despre arborii din parc şi de pe marginea bulevardelor, aceştia cad adesea victime drujbelor fiind mai degrabă ciopliţi pe modelul stâlp de telegraf decât "toaletaţi", noţiune care, potrivit peisagistei Diana Culescu, nu este menţionată în cărţile de specialitate.

Vom reveni cu mai multe informaţii pe acest subiect.