Liberalii vor discutarea votului prin corespondenţă în sesiunea extraordinară

Alina Gorghiu
Alina Gorghiu (Epoch Times România)

PSD să sprijine propunerea PNL de a dezbate proiectul legii privind votul prin corespondenţă în sesiunea extraordinară a Parlamentului, odată cu discutarea Codului Fiscal, pentru că, în caz contrar, există riscul ca votul prin corespondenţă să nu fie implementat în timp pentru alegerile de anul viitor, a solicitat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, şefa PNL Alina Gorghiu.

"Este o idee pe care noi am expus-o la ultimul birou politic şi pe care îndrăznesc să o reiau astăzi, mai ales că s-a schimbat preşedintele PSD (...), le cer liderilor PSD să accepte ca pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare, când se va discuta Codul Fiscal, să se ia în discuţie şi Legea votului prin corespondenţă. Domnul Dragnea, actualmente preşedinte al PSD-ului, a fost în Guvern când au adus cea mai mare ofensă celor din diaspora încălcându-le exercitarea dreptului de vot.

A fost acolo, a participat la acea decizie nedemocratică de a împiedica exercitarea dreptului de vot, şi cer astăzi PSD-ului condus de Liviu Dragnea să repare acea gravă eroare şi să îşi anunţe public intenţia de a sprijini propunerea noastră de a rezolva problema votului prin corespondenţă în sesiunea extraordinară", a precizat Alina Gorghiu, citată de Agerpres

Şefa PNL atrage atenţia că o eventuală dezbatere şi adoptare a proiectului de lege în sesiunea din toamnă a Parlamentului ar fi prea târziu pentru ca românii din diaspora să poată participa, utilizând acest instrument, la alegerile din 2016.

"Atrag atenţia că, dacă nu reuşim în această sesiune extraordinară, va fi prea târziu în septembrie, intrăm în acel an dinaintea alegerilor parlamentare în care nu ai voie să mai modifici legislaţia electorală", a subliniat Alina Gorghiu.

Nu de mult, preşedintele Klaus Iohannis se plângea că, în ciuda insistenţelor sale, nu s-au făcut progrese în chestiunea votului prin corespondenţă pentru că nu există voinţă politică.

Pe de altă parte, chiar dacă vor beneficia de votul prin corespondenţă la parlamentarele din 2016, românii din străinătate nu vor putea alege decât 2 senatori şi 4 deputaţi, asta datorită noii legi a alegerilor parlamentare promovată atât de PNL, cât şi de PSD.

Cu alte cuvinte, cei aproximativ 3 milioane de românii din străinătate vor fi reprezentaţi în viitorul Parlament de un număr disproporţionat de mic de aleşi - 4 deputaţi şi 2 senatori, adică o reprezentare de 1 deputat la 750.000 de români şi 1 senator la 1,5 milioane, în condiţiile în care în ţară norma de reprezentare e de zece ori mai mică: un deputat la 73.000 de locuitori.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.