Libia trimite o listă cu 800 de mercenari ruşi care luptă de partea adversarilor

Comandantul militar libian Khalifa Haftar.
Comandantul militar libian Khalifa Haftar. (Captură Foto)

Guvernul de la Tripoli a recunoscut la nivel internaţional că Libia intenţionează să prezinte oficialilor ruşi o listă de până la 800 de mercenari ruşi care luptă de partea adversarilor, a informat Associated Press, joi.

Tripoli a acuzat Moscova că a escaladat conflictul în naţiunea nord-africană, bogată în petrol, în urma relatărilor despre faptul că cel puţin două contigente de mercenari ai grupului Wagner au luptat în teatrul de operaţiuni din Libia.

Forţele loiale generalului Khalifa Haftar au lansat o ofensivă în primăvara acestui an, cu ajutorul grupului Wagner, pentru preluarea capitalei Tripoli de la guvernul libian susţinut de ONU.

Guvernul Libiei a găsit între 600 şi 800 de mercenari ruşi care luptă pentru Haftar, a informat AP, citându-l pe Khaled al-Meshri, consilier al guvernului recunoscut de ONU.

"Vom vizita Rusia după ce vom strânge toate probele şi le vom prezenta autorităţilor şi vom vedea ce spun ei", a decclarat Al-Meshri citat de AP.

Raportul are la bază date de zbor din Siria, precum şi comunicaţii interceptate şi obiecte personale confiscate în timpul luptelor, a informat AP. Agenţia de ştiri a specificat că nu a văzut probele.

Aproximativ 300 de ruşi, despre care se crede că lucrează pentru grupul Wagner, au ajuns în Libia pentru a-l sprijini pe Haftar în ofensiva sa, potrivit New York Times şi Bloomberg.

Wagner este o armată privată ce are legaturi cu preşedintele Vladimir Putin prin omul de afaceri Evgheni Prigojin.

Rusia neagă prezenţa militară în Libia şi spune că sprijină eforturile de soluţionare a conflictelor în ţara bântuită de un război civil care trenează deja de cinci ani.

Oficialii americani au făcut presiuni asupra lui Haftar ca să pună capăt ofensivei asupra oraşului Tripoli într-o întâlnire care a avut loc în weekend.

Ei „şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la exploatarea conflictului de către Rusia în detrimentul poporului libian”, potrivit unui comunicat al Departamentul de Stat al SUA emis luni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe