Lider al opoziţiei ruse arestat de cinci ori la rând pentru aceeaşi acuzaţie

Poliţia o arestează pe avocata şi activista din opoziţie Liubov Sobol la un protest ȋn Moscova, 3 august 2019
Poliţia o arestează pe avocata şi activista din opoziţie Liubov Sobol la un protest ȋn Moscova, 3 august 2019 (Screenshot)

Ilia Iaşin, cunoscut lider al opoziţiei şi candidat la alegerile din Moscova, a fost reţinut pentru a cincea oară miercuri, după ce a fost forţat să viziteze arestul de patru ori consecutiv pentru aceeaşi învinuire care i se aduce.

Iaşin, în vârstă de 36 de ani, este unul dintre liderii opoziţiei ale căror candidaturi pentru alegerile din Moscova - ce vor avea loc pe 8 septembrie - au fost blocate.

Măsura biroului electoral a generat proteste masive în Moscova, care au fost la rândul lor dispersate cu brutalitate neobişnuită chiar pentru Rusia.

Iaşin şi-a filmat propria eliberare şi reţinerea imediată. În videoclip, un ofiţer de poliţie poate fi auzit spunându-i lui Iaşin că este acuzat că a chemat oamenii să participe la protestele neautorizate pe 3 august.

Contactat de Moscow Times la telefon, Glukhov a declarat că arestările ar putea lua sfârşit atunci când Iaşin este eliberat în urma votului din 8 septembrie. „Dar dacă protestele continuă, [detenţiile lui Iaşin] vor continua”, a spus el.

Oficialii electorali, precum şi preşedintele Vladimir Putin, declară că liderii opoziţiei au falsificat unele dintre semnăturile necesare pentru a participa la vot. Însă candidaţii susţin că sunt blocaţi pentru a nu exista o alternativă la puterea Kremlinului.

Marţi, Curtea Supremă a Rusiei a respins apelul lui Iaşin de a participa la vot.