Lider al opoziţiei ruse arestat de cinci ori la rând pentru aceeaşi acuzaţie

Poliţia o arestează pe avocata şi activista din opoziţie Liubov Sobol la un protest ȋn Moscova, 3 august 2019
Poliţia o arestează pe avocata şi activista din opoziţie Liubov Sobol la un protest ȋn Moscova, 3 august 2019 (Screenshot)

Ilia Iaşin, cunoscut lider al opoziţiei şi candidat la alegerile din Moscova, a fost reţinut pentru a cincea oară miercuri, după ce a fost forţat să viziteze arestul de patru ori consecutiv pentru aceeaşi învinuire care i se aduce.

Iaşin, în vârstă de 36 de ani, este unul dintre liderii opoziţiei ale căror candidaturi pentru alegerile din Moscova - ce vor avea loc pe 8 septembrie - au fost blocate.

Măsura biroului electoral a generat proteste masive în Moscova, care au fost la rândul lor dispersate cu brutalitate neobişnuită chiar pentru Rusia.

Iaşin şi-a filmat propria eliberare şi reţinerea imediată. În videoclip, un ofiţer de poliţie poate fi auzit spunându-i lui Iaşin că este acuzat că a chemat oamenii să participe la protestele neautorizate pe 3 august.

Contactat de Moscow Times la telefon, Glukhov a declarat că arestările ar putea lua sfârşit atunci când Iaşin este eliberat în urma votului din 8 septembrie. „Dar dacă protestele continuă, [detenţiile lui Iaşin] vor continua”, a spus el.

Oficialii electorali, precum şi preşedintele Vladimir Putin, declară că liderii opoziţiei au falsificat unele dintre semnăturile necesare pentru a participa la vot. Însă candidaţii susţin că sunt blocaţi pentru a nu exista o alternativă la puterea Kremlinului.

Marţi, Curtea Supremă a Rusiei a respins apelul lui Iaşin de a participa la vot.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe