Lider al românilor din Timoc: ”Suntem lăsaţi singuri de România”

Preşedintele Partidului Neamului Românesc, Predrag Balasevici, a declarat miercuri, în cadrul Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, că românii din Timoc nu au şcoli în care să înveţe limba maternă şi sunt ajutaţi doar de Biserica Ortodoxă, fiind abandonaţi de autorităţile române.
Universitatea de vară de la Izvorul Mureşului, 2016, 14-20 august
Universitatea de vară de la Izvorul Mureşului, 2016, 14-20 august (Epoch Times România)

Balasevici a arătat că deşi locuiesc în 154 de localităţi pur româneşti, românii din Timoc sunt o comunitate care niciodată n-a învăţat limba română la şcoală, dar a reuşit să păstreze o limbă maternă arhaică. Statul sârb însă susţine că există o limbă vlahă care nu este limba română.

”Din păcate n-am văzut nicio reacţie a autorităţilor româneşti în momentul în care statul sârb încearcă să stabilească statutul limbii vlahe. Noi fără limbă română la şcoală şi fără biserică ortodoxă nu putem rezista mult. Singuri, fără ajutor, nu putem să facem mare lucru”, a adăugat preşedintele Asociaţiei Adriadnae Filum, arătând că este greu să te lupţi singur cu instituţiile sârbeşti.

Balasevici a contrazis argumentul Ministrului pentru relaţia cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, potrivit căreia statul român nu poate impune în relaţia cu Serbia respectarea drepturilor românilor, arătând că Ungaria şi Croaţia au reuşit să impună Belgradului respectarea drepturilor minorităţilor în contextul în care Serbia a deschis capitolele 23 şi 24 de negociere cu UE.

În schimb, România nu reacţionează, ba mai mult cultivă o complicitate cu autorităţile sârbe. Balasevici a arătat că premierul Victor Ponta a venit în Serbia şi a declarat că România susţine necondiţionat aderarea acesteia la UE. Mai mult, săptămâna trecută Ponta a fost primit foarte călduros în Parlamentul sârb de premierul Vucici. ”Ce a făcut el să fie atât de onorat? Pentru noi, comunitatea românească, nu a făcut nimic”, a subliniat liderul Partidului Neamului Românesc.

Predrag Balasevici a mai acuzat faptul că statul român sprijină asociaţii create de securitatea sârbă, care primesc bani şi nu înregistrează niciun rezultat pe teren. Singurele instituţii care-i ajută permanent pe românii din Timoc sunt Patriarhia Română şi Secretariatul pentru Culte.

România nu a investit nimic în Timoc, în comparaţie cu Ungaria, care a alocat 160 de milioane de euro pentru ca ungurii din Voivodina să facă agricultură.

”Săptămâna trecută Victor Ponta a fost primit foarte călduros în Parlamentul sârb de premierul Vucici.Ce a făcut el să fie atât de onorat? Pentru noi, comunitatea românească, nu a făcut nimic.”

Reprezentantul românilor din Timoc s-a mai referit şi la declaraţia preşedintelui Băsescu, potrivit căruia România poate bloca aderarea Serbiei la finalul negocierilor dacă aceasta nu respectă drepturile comunităţii româneşti. În opinia sa, România nu trebuie să aştepte atât de mult timp, ci să insiste pe respectarea protocolului semnat cu Belgradul pentru că s-ar putea ca Serbia să nu intre în următorii 10 ani în UE. Balasevici nu s-a arătat însă optimist, arătând că preşedintele Iohannis şi premierul Victor Ponta au fost în Serbia şi nici n-au pomenit protocolul.

În opinia sa, este nevoie de înfiinţarea unui Minister al Românilor de Pretutindeni, cu două departamente – diaspora şi comunităţile istorice.

”Dacă România nu poate să ne ajute astăzi când este membră NATO şi UE şi are un parteneriat strategic cu SUA, atunci când va putea? Noi suntem lăsaţi să ne descurcăm singuri. Nu putem să căpătăm cetăţenie română. Ungurii şi bulgarii din Serbia au această posibilitate de a căpăta cetăţenia ţării lor. Mulţi români iau cetăţenie bulgară”, a concluzionat Balasevici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne