Lider catalan închis: "Spania vrea să decapiteze separatismul catalan"

Fostul vicepreşedinte catalan Oriol Junqueras
Fostul vicepreşedinte catalan Oriol Junqueras (Getty Images)

Cel mai cunoscut lider separatist din Catalonia a acuzat Spania că încearcă să decapiteze mişcarea secesionistă folosindu-se de o aşteptată condamnare în procesul care a judecat liderii separatişti ai regiunii.

Oriol Junqueras, fost adjunct al guvernului Cataloniei, care este închis în afara Barcelonei, aşteaptă o condamnare pentru rolul pe care l-a jucat în episodul declarării independenţei Cataloniei, în 2017, a făcut declaraţii înaintea unui marş anual pro-secesiune care va fi organizat azi.

"Sunt convins că sunt nevinovat şi că nu am comis nicio infracţiune", a spus Junqueras, în vârstă de 50 de ani, liderul partidului de stânga Esquerra Republicana de Catalunya.

"Ceea ce doreşte statul (spaniol) cu această hotărâre (viitoare) este decapitarea unei mişcări paşnice şi, întrucât nu poate aresta două milioane de cetăţeni, ne blochează", a spus el în răspunsurile scrise transmise de echipa sa de avocaţi.

Lui Junqueras îi este permis să utilizeze un computer fără acces la internet. El este unul dintre cei 12 lideri catalani - nouă dintre aceştia arestaţi - judecaţi pentru rebeliune, sediţie şi deturnare de fonduri publice în dosarul referendumului pentru independenţă din 2017.

Procurorii cer pedepse între 7 ani de închisoare pentru restul lotului şi 25 de ani pentru Junqueras.

O hotărâre a Curţii Supreme a Spaniei este aşteptată în curând, probabil în octombrie. Autorităţile spaniole au declarat în mod repetat că procesul a fost corect şi respectă statul de drept.

Se presupune că zeci de mii de separatişti vor demonstra miercuri la Barcelona, de ziua anuală a Cataloniei.

Junqueras a afirmat că nu are regrete şi că a îndeplinit un „mandat democratic”, în urmă cu doi ani, liderii catalani sfidând interdicţia judiciară prin organizarea unui referendum secesionist şi proclamând independenţa pentru scurt timp.

Spania a trimis trupe în Barcelona, care au putut fi observate comiţând abuzuri împotriva cetăţenilor neînarmaţi.

Junqueras a declarat că referendumul pentru independenţă din Scoţia (2014), autorizat de Londra, a fost opţiunea preferată pentru următorii paşi ai Cataloniei.

Întrebat dacă va exclude noi acţiuni unilaterale, el a spus: „Nu putem renunţa la vreo (opţiune) care este democratică şi paşnică.” De asemenea, a repetat că partidul său a susţinut întotdeauna şi a dorit un referendum de independenţă.

Un sondaj publicat în iulie de un institut catalan public a arătat că sprijinul pentru o Catalonie independentă este la cel mai scăzut nivel în doi ani - cu 48,3% de persoane împotriva şi 44% pentru, conform Reuters.