Lider palestinian denunţă imediat acordul de pace propus de Trump în termeni duri

Liderul palestinian este complet neimpresionat de planul de pace la alcătuirea căruia a participat ginerele lui Trmup, Jared Kushner.
Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas.
Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas. (Captură Foto)

După introducerea aşa-numitului acord de pace pentru rezolvarea conflictului dintre israelieni şi palestinieni la Casa Albă, marţi seara, preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene (PNA), Mahmoud Abbas, a declarat că Ierusalimul nu este de vânzare şi a numit planul o „conspiraţie”.

Abbas a opinat că acordul „nu se va întâmpla” şi că oamenii o vor arunca la „coşul de gunoi al istoriei”.

"Ierusalimul nu este de vânzare, acordul secolului nu va fi adoptat, iar ai noştri îl vor arunca la coşul de gunoi al istoriei", a spus Abbas. "Nu ne vom înclina şi nu ne vom preda ... suntem uniţi în faţa tuturor planurilor de exterminare pe care oamenii noştri le vor respinge. Spunem nu, nu, nu, în faţa acordului secolului.

Potrivit planului propus, Ierusalimul ar deveni „capitala suverană a statului Israel şi ar trebui să rămână un oraş nedivizat” - propunere pe care Abbas şi multe alte naţiuni din regiune o resping ferm.

Capitala suverană a statului Palestina ar trebui să se afle în secţiunea Ierusalimului de Est, situată între zonele de est şi nord de bariera de securitate existentă, inclusiv Kafr Aqab, partea de est a Shuafat şi Abu Dis, şi ar putea fi numită Al Quds sau o altă denumire stabilită de statul Palestina ”, se arată în plan.

Abbas a declarat că palestinienii nu acceptă oferta lui Trump şi nici eforturile de mediere a SUA, menţionând că negocierile reale pot începe doar cu „Cvartetul Orientului Mijlociu” care cuprinde Rusia, SUA, Uniunea Europeană (UE) şi Naţiunile Unite (ONU).

Abbas a susţinut că Statele Unite vor recunoaşte în cele din urmă o Palestina independentă care să fie suverană pe zona pe care o ocupa înainte de 1967.

„Va veni vremea când America va fi forţată să spună ”da” în Consiliul de Securitate al ONU unui stat palestinian independent pe graniţele din 4 iunie 1967”, a spus Abbas.

Abbas, membru al partidului Fatah, s-a adresat facţiunilor politice interne, îndemnând membrii să coopereze, având în vedere noile ameninţări cu care se confrunta teritoriul după ce Trump şi premierul israelian Benjamin Netanyahu şi-au prezentat marţi mai devreme acordul de pace la Washington.

Înainte de prezentarea acordului, Trump a spus că a trimis o scrisoare lui Abbas, oferindu-i patru ani pentru a studia planul propus de SUA şi pentru a negocia un acord cu Israel.

"În acest timp, palestinienii pot folosi deliberările adecvate pentru a studia acordul, pentru a negocia cu Israelul şi pentru a obţine criterii pentru cetăţenie şi pentru a deveni un stat cu adevărat independent şi minunat."

Trump i-a promis lui Abbas şi sprijinul Statelor Unite şi al altor ţări dacă alege ceea ce SUA caracterizează drept „calea către pace”.

Abbas l-a acuzat în mod repetat pe Trump de favorizare a Israelului, respingând eforturile anterioare de mediere ale ginerelui preşedintelui - Jared Kushner - şi al altor reprezentanţi ai SUA. Conducerea palestiniană trebuie să răspundă oficial la acordul de pace al SUA.

Pe măsură ce planul de pace al lui Trump a fost dezvăluit publicului la Washington, marţi, Netanyahu a declarat că Tel Aviv-ul este gata să negocieze cu palestinienii în condiţiile acordului care, a sugerat el, oferă o "cale realistă către pace".

Autorităţile palestiniene au declarat că vor respinge orice soluţionare care încalcă dreptul internaţional. La cererea guvernului palestinian, Liga Arabă va organiza sâmbătă o şedinţă extraordinară pentru a discuta termenii planului de pace din Orientul Mijlociu.