Liderii maghiari se reunesc în Tuşnad la "Universitatea de Vară"

Premierul Viktor Orban
Premierul Viktor Orban (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Marţi, în staţiunea Băile Tuşnad va începe cea de a 25-a ediţie a Universităţii de Vară şi a Taberei Studenţeşti Balvanyos. Evenimentul, organizat de Fundaţia Pro Minoritate din Ungaria şi Consiliul Tineretului Maghiar (MIT) din Transilvania, sub denumirea de "Întâmplări care au devenit istorie", va reuni sute de politicieni.

Potrivit Hotnews, în centrul discuţiilor acestei ediţii jubiliare vor fi dezbateri legate de anul electoral, în contextul alegerilor din România şi Ungaria, politica naţională şi acordarea cetăţeniei ungare maghiarilor din afara graniţelor Ungariei.

Sâmbătă, la Băile Tuşnad va fi prezent şi premierul Ungariei, Viktor Orban.

Organizatorii au mai anunţat că tabăra va fi un prilej şi pentru programe distractive. "Vor fi organizate 12 concerte mari şi zece concerte mai mici, iar în fiecare seară vor avea loc petreceri în aer liber" - a precizat organizatorul principal al Universităţii Tusvanyos, Orsolya Vass.

Ediţia jubiliară a taberei din acest an a fost prefigurată de o serie de declaraţii "mobilizatoare" ale preşedintelui Parlamentului ungar, care declara recent, cu ocazia unei vizite în judeţul Alba, că liderii comunităţilor maghiare din ţările vecine Ungariei trebuie să intensifice eforturile pentru autonomie: "Membrii naţiunii maghiare, divizaţi prin Tratatul de la Trianon, au dreptul de a trăi într-o singură entitate, în cadrul Uniunii Europene", a declarat Kover, militând pentru "posibilitatea unei autodeterminări" a maghiarilor, pe exemplul suedezilor din Finlanda, al finlandezilor din Suedia, al bascilor şi catalanilor.

La Băile Tuşnad va fi prezent şi premierul Ungariei, Viktor Orban

Potrivit calendarului remis de organizatori în acest an, preşedintele UDMR Kelemen Hunor nu va fi prezent la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad. Hunor, proaspăt demisionat din funcţiile de vicepremier şi ministru al Culturii, se pregăteşte să candideze pentru cea mai înaltă funcţie în stat. De asemenea, conform Hotnews, UDMR-ul lui Hunor, în colaborare cu Partidul Civic Maghiar, pregăteşte un proiect de lege privind autonomia, acesta urmând să fie lansat în dezbatere publică pe data de 11 iulie. Proiectul de lege, elaborat în colaborare cu Partidul Civic Maghiar, va fi însoţit şi de un pachet de propuneri privind revizuirea Constituţiei.

Reamintim că ediţia precedentă a taberei de la Tuşnad, pe lângă "evenimente distractive" pentru participanţi, a reprezentat un prilej de discuţii aprinse despre autonomia ţinutului secuiesc. Laszlo Tokes i-a cerut lui Vicktor Orban, care, de altfel, va fi prezent la Tuşnad şi în acest an, să creeze un sistem de cooperare naţională în aşa fel încât să ofere protectorat Transilvaniei, "aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud". Pentru respectiva declaraţie, Tokes şi-a pierdut medalia "Ordinul României."