Liderii politici şi experţii condamnă apelul aşa-zisului soviet suprem de la Tiraspol

Fostul preşedinte al Partidului Democrat din R. Moldova, Marian Lupu
Fostul preşedinte al Partidului Democrat din R. Moldova, Marian Lupu (www.pdm.md)

Apelul aşa-zisului soviet suprem de la Tiraspol, privind recunoaşterea autoproclamatei „rmn” ca stat suveran, nu face decât să tensioneze şi mai mult situaţia din regiune, susţine Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM). Într-o declaraţie emisă de formaţiune se afirmă că “aşa-zisul soviet suprem prin acţiunile sale, sfidează angajamentele asumate anterior şi demonstrează o atitudine iresponsabilă a autorităţilor de la Tiraspol faţă de procesul de negocieri, faţă de părţile implicate, comunitatea internaţională, suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova”, scrie Moldpres.

Liberal democraţii îndeamnă mediatorii formatului actual de negocieri şi organizaţiile internaţionale să intervină, în această situaţie, "pentru a contracara acţiunile unilaterale şi iresponsabile ale autorităţilor de la Tiraspol". Totodată, PLDM se pronunţă, în continuare, pentru reglementarea conflictului transnistrean pe cale paşnică, prin negocieri, cu implicarea tuturor părţilor.

La rândul său, preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, a declarat că Chişinăul va acţiona cu sânge rece şi nu se va lăsa pradă acestor provocări.

"Noi înţelegem că aceste proteste au intenţia de a introduce o stare de provocare. Noi toţi trebuie să dăm dovadă de sânge rece şi să nu ne lăsăm pradă acestor provocări. Nu contează demersurile celor de la Tiraspol, contează reacţia celor de la Moscova. Iar declaraţiile făcute la Moscova ne permit să spunem că ne aşteptăm la o poziţie trează", a menţionat Lupu.

De asemenea, liderul PD a declarat că problema transnistreană nu poate fi comparată cu alte cazuri din regiune.

"Problema transnistreană poate şi trebuie să fie rezolvată pe principiile integrităţii naţionale, statalităţii şi neutralităţii Republicii Moldova... Este o situaţie care duce la instabilitate. Acum instabilitatea ne afectează indirect, însă tre să avem grijă. Suntem în permanent dialog politic cu partenerii noştri atât din vest cât şi din est. Noi trebuie să folosim toate platformele de dialog", a punctat acesta.

Potrivit premierului moldovean, Iurie Leancă, "această adresare este nimic altceva decât o sfidare directă la adresa integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Facem un apel către partenerii noştri din Federaţia Rusă să vină cu o reacţie promptă, în deplină conformitate cu normele şi principiile dreptului internaţional".

Atât deputaţii majorităţii parlamentare, cât şi cei din opoziţie spun că demersul Tiraspolului este o provocare care va fi ignorată de Rusia.

"O consider drept o acţiune provocatoare din partea administraţiei de la Tiraspol. Voi avea discuţii cu omologii de la Moscova, cu Narîşkin, preşedintele Dumei de Stat, cu Matvienco, preşedintele Consiliului Federaţiei. Vom aborda şi aceste subiecte. Consider că nu este în interesul Federaţiei Ruse ca să-şi modifice această poziţie", a declarat preşedintele Legislativului, Igor Corman.

La rândul său, liderul opoziţiei parlamentare, Vladimir Voronin a menţionat: "Sunt ferm convins că aşa fel de declaraţii nu o să aibă perspectivă niciodată. Vă reamintesc despre acordul semnat dintre Moldova şi Federaţia Rusă pe 11 noiembrie 2001. Federaţia Rusă nu o să facă niciodată niciun pas, nu o să ia decizii împotriva integrităţii teritoriale a Republicii Moldova".

În opinia experţilor, Tiraspolul profită de evenimentele care au loc în Ucraina pentru a crea noi provocări în Republica Moldova şi pentru a-şi duce planurile la bun sfârşit.

Astfel potrivit unei emisiuni difuzate la Publika.TV, vicedirectorul Institutul de cercetări juridice şi politice la Academia de Ştiinţe, Victor Juc, a declarat: "Consider că regiunea transnistreană conştientizează haosul din Ucraina şi profită. Ei înţeleg că acum este momentul favorabil pentru a-şi duce planul la bun sfârşit în doar doi paşi: să-i fie recunoscută independenţa faţă de Republica Moldova, apoi să solicite alipirea la Rusia".

Totodată, un alt invitat al aceleiaşi emisiuni, jurnalistul Ion Terguţă, consideră că regiunea transnistreană s-a pomenit într-o situaţie incertă, dependentă de scenariile din Ucraina. "Dacă Ucraina va reuşi să lichideze focarul din spatele său, atunci economia Transnitsriei nu va rezista, şi deja va acţiona Rusia", a susţinut Ion Terguţă.

Amintim că ieri, miercuri, 16 aprilie 2014, aşa-zisul soviet suprem al regiunii transnistrene a aprobat un apel către autorităţile centrale ale Federaţiei Ruse privind recunoaşterea regiunii în calitate de stat independent cu încorporarea ulterioară a acestuia în componenţa Federaţiei Ruse.