Liderii UDMR, deranjaţi că Poliţia Locală a îndepărtat afişele cu sloganul "Salvăm Clujul de Bucureşti"

UDMR acuză că Primăria Clujului i-a îngrădit dreptul la liberă exprimare când a dispus înlăturarea afişelor electorale cu mesajul "Salvăm Clujul de Bucureşti, taxele noastre să îmbogăţească Ardealul, nu Capitala!”
Kovacs Peter, preşedinte executiv al UDMR
Kovacs Peter, preşedinte executiv al UDMR (Facebook)

Scandalul afişelor electorale UDMR cu sloganul "Salvăm Clujul de Bucureşti, taxele noastre să îmbogăţească Ardealul, nu Capitala”, cunoaşte o nouă turnură. Poliţia Locală din cadrul Primăriei Cluj-Napoca a dispus, marţi, îndepărtarea afişelor de pe panourile amplasate de UDMR în municipiu, iar conducerea Uniunii cere explicaţii pentru acest demers, considerându-l drept o încălcare a libertăţii de exprimare, relatează Mediafax.

"În cursul zilei de marţi au fost îndepărtate afişele UDMR de pe panourile amplasate în Cluj-Napoca şi care aveau mesajul "Salvăm Clujul de Bucureşti, taxele noastre să îmbogăţească Ardealul, nu Capitala", de promovare a descentralizării. La cererea Primăriei Cluj-Napoca, Poliţia Locală s-a deplasat la firma cu care noi avem un contract de colaborare şi i-a ameninţat pe cei de acolo cu o amendă de 30.000 de lei dacă nu îndepărtează afişele de pe panouri. Iar acele afişe au fost îndepărtate. Cerem explicaţii Primăriei Cluj-Napoca şi Poliţiei Locale, să ne spună în baza cărei legi a acţionat, ce articole şi ce lege au aplicat, în condiţiile în care Constituţia spune că libertatea de exprimare este inviolabilă, iar cenzura de orice fel este interzisă”, a declarat, pentru Mediafax, preşedintele executiv al UDMR, Kovacs Peter.

În condiţiile în care sloganul UDMR a stârnit senzaţie pe reţelele sociale şi nu într-un sens apreciativ pentru UDMR, Kovacs Peter a explicat că mesajul care a scandalizat multe persoane este unul care pledează pentru ca majoritatea taxelor încasate din teritoriu să rămână pe plan local, nu să meargă la Bucureşti, în timp ce preşedintele UDMR Cluj, Csoma Botond, a susţinut şi el că textul de pe panouri nu este unul segregaţionist, ci se referă la descentralizarea fiscală, care va ajuta atât maghiarii, cât şi românii.