Liderii UE discută la Bruxelles despre bugetul post-Brexit şi alegerea noului preşedinte al Comisiei Europene

Steaguri ale Uniunii Europene in fata sediului Comisiei Europene din Bruxelles
Steaguri ale Uniunii Europene in fata sediului Comisiei Europene din Bruxelles (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Liderii UE se întâlnesc neoficial la Bruxelles pentru a discuta despre modul în care vor aborda pierderea fondurilor britanice după ce Londra va ieşi din blocul european. Grupul de 27 de state UE discută de asemenea despre cum va fi ales următorul preşedinte al Comisiei Europene.

Când Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană, contribuţia sa de până la 12 miliarde de euro pe an va lăsa un gol, iar statele membre vor trebui să găsească soluţii pentru a-l umple.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat săptămâna trecută că Brexitul va genera un deficit “foarte dificil” în bugetul UE. Günther Oettinger, comisarul UE pentru buget, a afirmat la începutul acestei luni că doreşte ca Berlinul să contribuie la cuferele blocului cu cel puţin 3 miliarde de euro mai mult decât o face în prezent.

Anterior întâlnirii de vineri din Bruxelles, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, i-a întrebat pe liderii UE dacă sunt pregătiţi să plătească mai mult la bugetul Uniunii. El le-a cerut să concentreze cheltuielile pe apărare, educaţie şi imigraţie. Reducerea fondurilor pentru agricultură şi pentru regiunile mai sărace ale blocului au fost deja luate în considerare în Bruxelles.

Într-un mesaj scris adresat liderilor, Tusk aparent a declarat că nu este realist să anticipezi un acord pentru buget înaintea alegerilor europene din 2019. Ultima dată, Uniunea Europeană a avut nevoie de peste 2 ani pentru a ajunge la un acord privind planul de cheltuieli.

Tusk intenţionează, în cadrul unui summit al blocului în luna martie, să publice liniile directoare ale negocierilor Brexit cu privire la viitorul relaţiei dintre UE şi Marea Britanie. Acest lucru va avea loc chiar dacă premierul britanic Theresa May şi-a stabilit propriul plan sau au căzut de acord asupra unui angajament cu privire la durata perioadei de tranziţie a Brexitului.

Înlocuitor pentru Juncker

Grupul de 27 de lideri UE vor discuta astăzi şi despre procesul stabilirii unui succesor pentru actualul preşedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Ei urmează să spună Parlamentului European că, în calitate de lideri naţionali aleşi, trebuie să aibă ultimul cuvântul în ceea ce priveşte persoana care va conduce comisia în 2019. Comisia Europeană este braţul executiv al UE şi propune noile legi.

În 2014, Juncker a fost selectat prin “Spitzenkandidat” sau sistemul unui candidat principal, prin care cel mai mare partid din Parlamentul European a nominalizat candidatul pentru funcţia de şef al Comisiei. Apoi, liderii UE au luat o decizie finală, luând în calcul şi poziţia europarlamentarilor.

Parlamentul European doreşte acelaşi sistem în 2019, însă de această dată cu garanţia că va fi ales candidatul său.

În scrisoarea adresată liderilor UE, Tusk a întrebat dacă UE ar trebui să accepte candidatul parlamentar în mod automat sau dacă liderii ar trebui să aibă cuvântul final în această privinţă.

Se presupune că cei 27 de lideri naţionali aleşi vor dori ca ei să aibă cuvântul final, şi nu europarlamentarii, în ceea ce priveşte persoana care va deveni următorul preşedinte al Comisiei Europene.