Liderii UE vor discuta despre Brexit şi China

Camera plenară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei în Strasbourg, Franţa.
Camera plenară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei în Strasbourg, Franţa. (Wikipedia.org)

Consiliul European se va întruni joi şi vineri la Bruxelles, unde liderii celor 27 de state care rămân în UE vor asculta argumentele premierului britanic Theresa May pentru amânarea Brexitului, potrivit Deutsche Welle.

După ce premierul May va pleca din sala de şedinţe, Consiliul va discuta despre următorii paşi cu privire la ieşirea Marii Britanii din UE, care vor depinde de eventuala reuşită a lui May, săptămâna următoare, de a obţine sprijinul Parlamentului pentru acordul de retragere.

Nu se aşteaptă ca liderili UE să ia o decizie finală înainte ca Parlamentul britanic să supună din nou votului acordul pentru Brexit.

Relaţiile cu chinezii

În această seară, în timpul cinei de lucru, liderii celo 28 de state membre UE vor discuta despre o strategie mai defensivă faţă de China, semnalând o potenţială suspendare a accesului liber de care s-au bucurat companiile chineze în Europa, acces pe care Beijingul nu a dorit să îl ofere companiilor europene.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen, a afimat că economia UE este “complet deschisă”, pe când “economia Chinei nu este, acest lucru ridicând multe întrebări”.

În perioada 21-26 martie, preşedintele chinez Xi Jinping începe un turneu în Franţa, Italia şi Monaco. Liderul comunist prevede o “nouă eră” privind relaţiile cu Italia, aşteptându-se să semneze la Roma un acord pentru iniţiativa chineză Centura şi Drumul.

Numeroşi analişti occidentali consideră că proiectul Centura şi Drumul nu este altceva decât master planul de expansiune a puterii Partidului Comunist Chinez pe scena globală.

Săptămâna trecută, Parlamentul European şi-a exprimat “profunda îngrijorare” privind riscurile la adresa securităţii cibernetice care decurg din reţelele 5G dezvoltate de companii chineze, potrivit Rainews

Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a declarat în Strasbourg: “Sunt un susţinător al suveranităţii europene. În ceea ce priveşte încercarea Chinei de invadare prin intermediul porturilor, infrastructurilor şi reţelelor din Europa şi Italia, mi se pare ciudat că cei care susţin că sunt suverani îşi ridică mâinile şi se predau invaziei chineze. Nu sunt de acord cu decizia Italiei de a semna un acord cu Beijingul. Nu sunt deloc de acord cu alegerile guvernului italian, care se predă în faţa invaziei desfăşurate de China. Nu putem accepta acest lucru: China îşi urmăreşte propriile interese, dar Italia şi Europa trebuie să le urmărească pe ale lor”.

În ultima perioadă, agenţiile de informaţii numite generic Five Eyes din SUA, Canada, Australia Noua Zeelandă şi Marea Britanie au exprimat în repetate rânduri temerile legate de spionajul posibil cu ajutorul echipamentelor de comunicaţii 5G construite de firma chineză Huawei. China comunistă este cunoscută pentru practicile de atacuri cibernetice pe scară largă, efectuate atât asupra agenţiilor guvernamentale ale altor state, cât, mai ales, asupra companiilor private, în scopul furtului de tehnologie menit să avanseze şi să susţină supremaţia economiei chineze.

De asemenea, liderii UE vor mai discuta la summitul Consiliului UE despre diverse probleme economice, schimbarea climatului, campanii de dezinformare şi protejarea alegerilor.

Consiliul European urmează să concluzioneze discuţiile vineri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe