Liderul kurd Abdullah Ocalan avertizează în legătură cu un eventual masacru comis de jihadişti SI la Kobane

(DOMINIQUE FAGET / AFP / Getty Images)

Liderul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), Abdullah Ocalan, aflat în detenţie pe viaţă în Turcia, a avertizat că negocierile de pace dintre PKK şi Ankara ar putea eşua dacă Statul Islamic (SI) va fi lăsat să comită un masacru în oraşul sirian Kobane, cu populaţie majoritar kurdă, situat la graniţa turco-siriană, relatează joi Reuters şi AFP.

''Asediul Kobane (denumirea în limba kurdă pentru oraşul sirian Ain Al-Arab) este mai mult decât un asediu obişnuit. Dacă tentativa de masacru reuşeşte, atunci ea va avea drept consecinţă sfârşitul procesului'' de pace, a declarat Ocalan într-un comunicat difuzat de delegaţia unui partid prokurd care l-a vizitat miercuri în închisoarea de pe insula Imrali (nord-vestul Turciei).

Guvernul turc a început în toamna lui 2012 convorbiri de pace cu PKK în încercarea de a pune capăt conflictului kurd, care a provocat moartea a peste 40.000 de persoane din 1984. Procesul de negocieri este însă blocat de mai multe luni de zile.

Jihadiştii Statului Islamic asediază de peste două săptămâni oraşul Kobane, forţând peste 160.000 de kurzi sirieni să se refugieze în Turcia, ceea ce face să crească presiunea asupra Turciei, ţară membră a NATO, pentru a interveni.

Combatanţii kurzi, ajutaţi de raidurile aeriene ale coaliţiei internaţionale, apărau joi cu înverşunare Kobane împotriva Statului Islamic, aflat la numai câţiva kilometri de oraş.

După ce şi-a întărit dispozitivul la frontiera cu Siria, guvernul turc a depus în parlament o moţiune privind autorizarea intervenţiei armatei sale în Irak şi Siria alături de coaliţia internaţională, la care participă mai multe ţări.

Moţiunea, depusă de guvernul islamo-conservator al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, ar urma sa fie larg aprobată. Ea prevede posibilitatea de a întreprinde operaţiuni militare pe teritoriul Irakului şi al Siriei, precum şi staţionarea sau tranzitarea Turciei de către militari străini care iau parte la operaţiuni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe