Liderul M5S: Liga ameninţă cu destrămarea guvernului italian

Liderul Mişcării Cinci Stele din Italia, Luigi Di Maio
Liderul Mişcării Cinci Stele din Italia, Luigi Di Maio (Getty Images)

Partidul italian Liga ameninţă cu destrămarea guvernului din cauza unui scandal de corupţie care îl implică pe unul dintre politicienii săi de top, a declarat vineri partenerul de guvernare, Mişcarea Cinci Stele, potrivit Reuters.

Acuzaţia a fost respinsă rapid de liderul Ligii, Matteo Salvini, însă disputa verbală dură arată că relaţiile dintre cei doi aliaţi ai coaliţiei de guvernare s-au deteriorat rapid înaintea alegerilor din luna mai pentru Parlamentul European.

Tensiunile au izbucnit joi, când Armando Siri, consilier economic al lui Salvini, a fost plasat sub investigaţie oficială pentru aparenta acceptare de mită în schimbul promovării intereselor unor companii din domeniul energiei regenerabile.

Siri, care ocupă funcţia de subsecretar în Ministerul Transporturilor, a negat acuzaţiile. Însă, după ce s-a aflat de ancheta judiciară lansată împotriva lui Siri, ministrul Transporturilor ,Danilo Toninelli, care este membru al Mişcării Cinci Stele (M5S), l-a suspendat din funcţie până la o notificare ulterioară.

Mişcarea unilaterală a înfuriat Liga şi a dus la încriminări aprinse între cei doi parteneri de coaliţie, care au format o alianţă guvernamentală surpriză în mai 2018 după alegeri naţionale neconcludente.

“Chiar şi astăzi, Liga ameninţă cu destrămarea guvernului... Sunt cu adevărat uimit”, a scris pe Facebook liderul M5S, Luigi Di Maio, acuzându-şi aliatul că acţionează iresponsabil.

În comentarii care au părut să amplifice şi mai mult tensiunile, Di Maio a declarat că partidul său a observat în trecut că Siri a încercat să introducă măsuri care au fost “oarecum controversate”.

“Îmi amintesc de ele. Când au ajuns pe masa noastră, păreau să fie bizare şi le-am oprit. ... Fără noi, cine ştie ce s-ar fi întâmplat”, a scris Di Maio, fără să ofere alte detalii.

Siri nu a comentat situaţia imediat, însă Salvini a răspuns printr-o scurtă declaraţie. “Despre ce criză guvernamentală vorbim? Liga doreşte să guverneze bine şi pentru mult timp în interesul italienilor. Idei privind o criză guvernamentală există doar în capul lui Di Maio”, a susţinut liderul Ligii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe