Liderul nord-coreean invitat în Rusia de Ziua Victoriei

Dictatorul comunist nord-coreean, Kim Jong-un.
Dictatorul comunist nord-coreean, Kim Jong-un. (Getty Images)

Rusia l-a invitat pe liderul nord-coreean Kim Jong-un să participe în luna mai a anului 2015 la o ceremonie care marchează sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Ar fi prima vizită în străinătate a dictatorului nord-coreean de la preluarea conducerii statului comunist izolat în 2011.

În acest moment nu este sigur dacă liderul comunist nord-coreean va accepta invitaţia însă, dacă o va face, este foarte posibil să se întâlnească cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Putin a avut discuţii cu delegatul personal al lui Kim luna trecută şi a făcut apel pentru intensificarea relaţiilor dintre cele două state în vederea îmbunătăţirii securităţii regionale.

Coreea de Nord susţine Rusia în problema ucraineană şi, în acelaşi timp, Moscova are nevoie de cooperarea Phenianului pentru extinderea exporturilor de gaze naturale către Coreea de Sud.

Mai mult, Coreea de Nord doreşte să aibă legături apropiate cu Rusia în contextul în care i se aduc critici la nivel internaţional privind abuzuri în domeniul drepturilor omului şi în legătură cu programul nuclear.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că statul nord-coreean este pregătit să reia discuţiile internaţionale suspendate privind programul său nuclear.

Coreea de Nord, Coreea de Sud, Japonia, China, Rusia şi Statele Unite au început în 2003 tratative privind denuclearizarea Peninsulei Coreea dar acestea au fost suspendate după ce Phenianul a testat dispozitive nucleare în 2006 şi 2009.