Linas Linkevičius: Vom continua să oferim sprijin tehnic şi financiar pentru Moldova, condiţionat de reforme ce trebuie implementate

Ministrul de Externe al Lituaniei, Linas Linkevicius
Ministrul de Externe al Lituaniei, Linas Linkevicius (EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)

Ministrul de Externe al Lituaniei, Linas Linkevičius, a specificat că noul ministru de Externe de la Chişinău, Nicu Popescu, cu adevărat are o mentalitate pro-europeană, ca şi colegii săi de guvernare care afirma că vor continua pe această cale. În acest context, Linkevičius a ţinut să explice că este convins de acest lucru întrucât îl cunoaşte de mult timp pe Nicu Popescu şi ştie la ce să se aştepte de la el.

„Am avut o vizită recentă la Chişinău, luna trecută, şi am avut întâlniri cu diverse oficialităţi, cu prim-ministrul Maia Sandu, vice-prim-ministrul Andrei Năstase, care acum e responsabil de afacerile interne, preşedintele Igor Dodon, care a avut un mesaj echilibrat, dacă aş putea spune aşa, fiind atent să nu declare schimbări de curs, inclusiv în ceea ce ţine de cooperarea cu Uniunea Europeană şi chiar existenta cooperare cu NATO. După cum ştiţi, există biroul de legătură al NATO la Chişinău, avem şi alte proiecte de colaborare... Deci, nimic nu se schimbă la aceste capitole”, a declarat Ministrul de Externe al Lituaniei într-un interviu pentru Europa Liberă.

Oficialul european a specificat că pe lângă lideri parlamentari, s-a mai întâlnit şi cu opoziţia din Partidul Democrat, care s-a aflat la putere până nu demult. Din discuţii cu democraţii, lui Linas Linkevičius i s-a creat impresia că membrii PD şi-ar dori să scape de „moştenirea” şi consecinţele lăsate de fostul lor lider, Vlad Plahotniuc.

„Există multe neclarităţi ce ţin de viitor, dar situaţia curentă arată că trebuie să fim pro-activi în sprijinul nostru pentru guvernarea Republicii Moldova. Acelaşi spirit şi înţelegere domina pe parcursul întâlnirii cu Nicu Popescu, el tot ne-a oferit o imagine realistă a situaţiei. În ceea ce ţine de noi, cu toţii am transmis un mesaj coordonat şi anume că vom continua să oferim sprijin tehnic şi financiar, dar care e condiţionat de reforme ce trebuie implementate şi o listă de sarcini urgente care erau valabile şi pentru guvernul precedent, listă de condiţionalităţi ce era furnizată Chişinăului toamna trecută, din câte ţin minte”. a adăugat oficialul lituanian.