Lipsa de reacţie a Europei este cea care determină Rusia să acţioneze (şeful diplomaţiei lituaniene)

Ministrul de externe lituanian Linas Linkevicius.
Ministrul de externe lituanian Linas Linkevicius. (youtube.com)

Europa nu pare să aibă lideri capabili să reacţioneze la timp şi adecvat la realităţi şi, din păcate, cei care trebuie să apere ferm valorile şi obligaţiile internaţionale fac acest lucru în mod formal, afirmă, într-un articol pentru European Voice, ministrul de externe al Lituaniei, Linas Linkevicius, informează Unian.ua.

Astfel, potrivit lui Linkevicius, în politica ţărilor occidentale se observă o tendinţă de temperare a retoricii critice la adresa acţiunilor Rusiei şi încercări de a-l ajuta pe agresor să-şi păstreze imaginea. Astfel de tendinţe 'duc cu gândul la sindromul Stockholm', subliniază şeful diplomaţiei lituaniene.

'Repetăm aceleaşi greşeli din nou şi din nou, în acest secol ca şi în secolul trecut şi nu am învăţat una dintre cele mai importante lecţii: nu acţiunile noastre hotărâte, ci mai degrabă lipsa de reacţie din partea noastră, semi-intenţia şi jumătăţile de măsură sunt cele care provoacă Rusia să acţioneze', şi-a exprimat convingerea Linkevicius.

În opinia sa, există o singură soluţie: extinderea sancţiunilor împotriva Rusiei, sancţiuni care să-i vizeze pe cei care iau decizii în Rusia şi care trebuie să poarte răspunderea pentru situaţia din regiune. Posibilitatea unor sancţiuni sectoriale la adresa Rusiei nu a fost câtuşi de puţin epuizată, constată ministrul de externe al Lituaniei.

Potrivit lui Linkevicius, 'Ucraina se află în faţa unei agresiuni externe (nu a unei crize interne) şi în faţa luptei pentru alegerea europeană, pe care ea a făcut-o deja'. 'Prin urmare, aceasta nu este doar treaba ei. Politica iraţională şi autodistrugătoare a Rusiei se va încheia doar în cazul când vom fi toţi pentru unul', a subliniat Linas Linkevicius.

'Alegerea pe care trebuie să o facem cu toţii este: suntem de partea terorismului sau a lumii civilizate?', a punctat şeful diplomaţiei lituaniene, adăugând că 'răspunsul UE nu este, la ora actuală, unul clar'.