LIsta imobilelor scoase la vânzare de RA-APPS, suplimentată cu încă 20 de apartamente

Imobile RAAPPS. Calea Victoriei nr.109
Imobile RAAPPS. Calea Victoriei nr.109 (Epoch Times România)

Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a hotărât să suplimenteze oferta imobilelor scoase la vânzare cu încă 20 de apartamente, al căror preţ de pornire a fost fixat între 66.000 de euro şi 214.000 de euro, informează Realitatea TV. Pe listă figurează şi vila Predeal din staţiunea montană, pe care RA-APPS nu a sa o vândă anterior.

RA-APPS a anunţat săptămâna trecută că va organiza în luna mai o licitaţie pentru opt apartamente de 3, 4 şi 5 camere din centrul Bucureştiului, la preţuri de pornire cuprinse între 73.000 euro şi 286.000 euro, apropiate celor stabilite pentru active similare ofertate în ultimul an, în condiţiile în care la acele licitaţii nu a fost vândută nicio locuinţă.

De asemenea, Regia a precizat, marţi, că o nouă licitaţie pregătită tot pentru luna mai, cu un lot de încă 17 apartamente dintr-un bloc de pe Aleea Căuzaşi, o locuinţă pe strada George Enescu şi alta pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, cât şi un apartament din Cluj-Napoca, cel mai ieftin activ de pe listă.

Alte două spaţii comerciale din acelaşi bloc de pe Aleea Căuzaşi completează oferta RA-APPS, unul în valoare de 72.000 euro (pentru 39 metri pătraţi), altul în valoare de 296.000 euro (162 metri pătraţi), plus un teren de 438.000 de euro din Predeal (de peste 2.600 de metri pătraţi).

Regia a scos din nou la vânzare şi vila Predeal, la suma de 240.100 euro,după ce activul a mai fost ofertat şi la începutul lui 2013, fără succes, la un preţ de 240.300 euro, cu doar 200 euro mai mult decât la aceasta a doua încercare.

Cu toate că activul a fost anunţat la vânzare în ianuarie 2013, licitaţia din luna mai pentru vila Predeal este prezentată drept "prima licitaţie". Preţurile nu includ TVA.

Toate aceste licitaţii sunt iniţiate, deşi consultanţii imobiliari au atras atenţia de mai multe ori că vânzarea activelor RA-APPS în condiţiile actuale ale pieţei nu este cea mai bună soluţie şi că înfiinţarea unui fond imobiliar listat la bursă pentru administrarea activelor sau transferul acestor servicii către firme private sunt alternative la vânzarea individuală a proprietăţilor, care ar asigura o transparenţă sporită şi un câştig mai bun pentru stat.

Un document oficial prezentat în luna martie indică faptul că RA-APPS a eşuat la numeroasele licitaţii programate în 2012 pentru cedarea imobilelor din portofoliu. Astfel, atunci Regia a vândut numai 16 active din peste 100 de imobile scoase la vânzare, iar încasările au fost doar 13% din estimări.

Guvernul estima, la începutul anului 2012, că prin bugetul de stat, să obţină venituri de 706 milioane de lei din vânzarea imobilelor aflate în administrarea RA-APPS. Ulterior, pe fondul licitaţiilor eşuate în lipsă de oferte şi la repetarea cărora a fost menţinut de fiecare dată preţul de pornire, Executivul a fost obligat să revizuiască în scădere drastică estimarea de încasări, la doar 296,2 milioane de lei, prin aprobarea bugetului regiei.

Documentul oficial relevă însă că şi această nouă ţintă a fost ratată la mare distanţă şi că vânzarea nu a decurs conform aşteptărilor, RA-APPS reuşind să vândă doar 16 imobile dintr-un total de 103 active scoase la vânzare. În aceste condiţii, veniturile încasate s-au ridicat la doar 39,3 milioane lei, din care 7,98 milioane lei au fost cheltuieli aferente, inclusiv valoarea rămasă neamortizată.

Regia Protocolului de Stat, la care lucrează peste 2.170 de angajaţi cu un câştig mediu lunar mai mare de 1.900 lei, deţine aproximativ 650 locuinţe de protocol şi de serviciu, peste 75 de vile şi mai mult de 250 hectare teren, moştenite de la fosta gospodărie de stat a Partidului Comunist Român şi ocupate de actuali sau foşti demnitari, ori chiar de rudele acestora.

Acestora li se adaugă zeci de spaţii comerciale, ferme şi unităţi turistice, dintre care hotelul Triumf din Bucureşti, hotelul Mara din Sinaia, Clubul Floreasca, complexul Scroviştea, complexul Palat Snagov sunt printre cele mai valoroase.

Întregul patrimoniu RA-APPS este evaluat la 500 milioane euro-un miliard euro, potrivit unor surse oficiale .

Consultanţi imobiliari au afirmat în mai multe rânduri că înfiinţarea unui fond imobiliar listat la bursă pentru administrarea activelor RA-APPS sau transferul acestor servicii către firme private sunt alternative la vânzarea individuală a proprietăţilor, care ar asigura o transparenţă sporită şi un profit mai bun pentru stat.

Vânzarea activelor RA-APPS în condiţiile actuale ale pieţei nu este cea mai bună soluţie, conform consultanţilor imobiliari. Totuşi, înfiinţarea fondului de investiţii ar trebui să fie precedată de o curăţare a portofoliului, în aşa fel încât să se păstreze numai activele performante, care ar putea să-i atragă pe potenţialii investori.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne