Lista "most wanted" a Poliţiei s-a mărit cu încă un membru. Marko Attila, dat în urmărire prin Interpol

Marko Attila
Marko Attila (cdep.ro)

Fostul deputat UDMR, Marko Attila, acuzat de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave în dosarul despăgubirilor ilegale acordate de ANRP pentru imobile supraevaluate cu 75 de milioane de euro, a fost dat în urmărire internaţională prin Interpol, la scurt timp după ce Curtea Supremă a decis arestarea sa preventivă în lipsă.

Marko Attila apare acum pe lista "most wanted" pe site-ul Poliţiei Române.

La sfârşitul lunii aprilie, magistraţii Curţii Supreme au admis cererea DNA de arestare preventivă în lipsă a fostului deputat UDMR care a plecat în Ungaria la sfârşitul lui 2014, la scurt timp după ce colegii săi din Camera Deputaţilor au votat în favoarea cererii DNA de arestare preventivă.

Potrivit unui comunicat DNA, la data de 9 aprilie 2015, Marko Attila a fost trimis în judecată alături de alţi 7 inculpaţi care, la data faptelor, făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), precum şi 4 inculpaţi care aveau calitatea de experţi evaluatori autorizaţi.

Din rechizitoriul întocmit de procurori reiese că, prin acţiunile sau inacţiunile lor intenţionate, cei 12 inculpaţi au produs un prejudiciu bugetului statului român în cuantum de 84.588.304 euro (304.837.796 lei). Din ansamblul activităţilor investigative desfăşurate până la momentul emiterii rechizitoriului a rezultat că Marko Attila s-a sustras activităţilor de urmărire penală, părăsind teritoriul României, nefiind audiat.

"Menţionăm că actele de procedură efectuate în cauză s-au desfăşurat în prezenţa apărătorilor aleşi ai inculpatului Marko Attila Gabor, participarea la această activitate permiţându-le exercitarea efectivă a dreptului la apărare. Totodată, la data de 08.04.2015, în urma cererii formulate de către apărătorul ales al inculpatului Marko Attila Gabor, i-a fost predat unuia dintre apărătorii aleşi ai inculpatului un suport optic conţinând, în format electronic, toate actele de urmărire penală efectuate până la data respectivă, în dosarul penal.

Având în vedere că, în prezent, rechizitoriul şi dosarul de urmărire penală se află în procedura de cameră preliminară la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, propunerea de luare a măsurii de arestare în lipsă a fost înaintată, la data de 28 aprilie 2015, aceleiaşi instanţe de judecată", au transmis marţi procurorii DNA.

La rândul său, Marko Attila, care a fost deja condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, într-un alt dosar privind restituirea unor imobile, se declară o victimă a justiţiei din România care este un "instrument de blocare a retrocedărilor".

Fostul deputat UDMR susţine că Ungaria i-a dat asigurări că îl va proteja în cazul în care va fi emis un mandat european sau internaţional de arestare pe numele său pentru că "Guvernul ungar consideră, de asemenea, că nu există nicio infracţiune în acest caz", ci este vorba despre "discreditarea unui cetăţean maghiar".

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook