Lituania cinsteşte curajul. Lanţ uman în Vilnius, comemorează incidentele din 1989. Protestele, înfrăţite cu cele din Hong Kong

La 30 de ani după varianta europeană a incidentului "The Tank Man" din Tiananmen, balticii comemorează crimele comuniste.
Lanţuri umane împotriva tancurilor lui Gorbaciov, Tările Baltice, 1989
Lanţuri umane împotriva tancurilor lui Gorbaciov, Tările Baltice, 1989 (Wikipedia)

Vineri, în timp ce protestatarii din Hong Kong formau lanţuri umane manifestând împotriva brutalităţii poliţiei şi imixtiunii Beijingului în sistemul de drepturi civile garantat de oraş, lituanienii au ieşit pe străzile din Vilnius, pregătindu-se să comemoreze incidente petrecute cu 30 de ani în urmă, când lumea încerca să se despartă de comunism.

Pe 23 august 1989, două milioane de persoane din Ţările Baltice - Estonia, Lituania şi Letonia se aflau în stradă pentru a protesta împotriva comunismului şi a terorii bolşevice impuse de Moscova.

Protestele lor au avut de înfruntat tancurile trimise de regizorul perestroicii Kremlinului, aclamatul Mihail Gorbaciov. Cu toate acestea balticii nu au cedat, continuând protestele paşnice şi forţând tancurile sovietice să intre înapoi în cazărmi.

Metoda protestului nonviolent impotriva ameninţării brutale a liderilor comunişti este cunoscută în istoria recentă drept "calea baltică".

În semn de sprijin pentru protestatarii din cealaltă parte a lumii, în timpul comemorării de vineri unii lituanieni purtau steaguri ale oraşului Hong Kong şi tibetane.

Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a marcat comemorarea împreună cu omologul său leton în cadrul unui eveniment la graniţa comună. Gitanas Nauseda a făcut referiri la situaţia din Hong Kong : „Bunăstarea, pacea şi prosperitatea oamenilor din Hong Kong sunt un obiectiv pe care îl împărtăşim cu toţii”.

Manifestanţii din Hong Kong - ale căror proteste au fost declanşate de un proiect de lege acum suspendat, care ar fi permis extrădarea suspecţilor în China, încălcând promisiunile Chinei de a respecta principiul "o ţară, două sisteme" agreat cu Marea Britanie la primirea Hong Kong-ului înapoi în 1997 - au recunoscut creditul protestelor baltice. „Calea Baltică a fost un eveniment inspiraţional pentru mulţi luptători pentru libertate din întreaga lume”, a declarat Joshua Wong, unul dintre liderii democraţiei din Hong Kong, citat de Reuters.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii