Liviu Dragnea dă România în judecată la CEDO

Preşedinte al unui partid care a avut ca slogan electoral sintagma "Mândri că suntem români!", Liviu Dragnea anunţă că-şi va da ţara în judecată, pe motiv că instanţa nu a vrut să-i anuleze condamnarea la închisoare cu suspendare.
Liviu Dragnea(Presedinte PSD),
Liviu Dragnea(Presedinte PSD), (Florin Chirila/Epoch Times)

Liderul PSD Liviu Dragnea a anunţat joi că va da România în judecată la CEDO, după ce judecătorii Înaltei Curte de Casaţie şi Justiţie i-au respins contestaţia faţă de condamnarea la doi ani închisoare cu suspendare în dosarul "Referendumul."

"Există acest demers finalizat, aşa cum era de aşteptat, cu respingerea contestaţiei. M-a repus în posibilitatea de a face două demersuri la CEDO şi la Curtea Europeană de Justiţie de la Luxemburg. Acţiunile sunt aproape finalizate şi în foarte scurt timp avocaţii vor depune la CEDO”, a declarat Liviu Dragnea, citat de Realitatea.net.

Reamintim că în februarie a.c. Dragnea, căruia existenţa condamnării nu i-a dat voie să fie premier, a contestat sentinţa invocând un aşa-zis viciu de procedură, respectiv faptul că motivarea a fost semnată de alţi judecători faţă de cei care l-au condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. Iniţial, liderul PSD a depus contestaţia la Tribunalul Bucureşti, însă respectiva instanţă şi-a declinat competenţa în favoarea ÎCCJ care i-a respins cererea, pe 24.04. 2017.

Dragnea a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în aprilie 2016 pentru fraudarea referendumului din 2012. Motivarea condamnării a fost publicată abia în luna februarie a acestui an, documentul având peste 300 de pagini.

Potrivit magistraţilor, Dragnea a ales să îşi folosească abuziv autoritatea şi influenţa de care se bucură în cadrul partidului pentru a denatura "rezultatul scrutinului electoral prin recurgerea la mijloace nelegale, fapt ce a creat prejudicii serioase noţiunii de exercitare liberă a dreptului de vot.''

Pe de altă parte, cei cinci judecători susţin că sentinţa de doi ani de închisoare cu suspendare este suficientă pentru faptele comise de liderul PSD, iar suspendarea executării pedepsei este o modalitate potrivită de executare, raportată la gravitatea faptelor.

"Suspendarea executării pedepsei este o modalitate potrivită de executare, în raport de gravitatea faptei, dar şi de circumstanţele ce caracterizează apelantul intimat inculpat Dragnea Liviu Nicolae, condamnarea primită reprezentând o sancţiune suficientă pentru a atrage atenţia apelantului intimat inculpat şi pentru a-l determina să adopte o conduită corespunzătoare în cadrul campaniilor electorale viitoare, care să reprezinte expresia unei atitudini corecte, de respect faţă de însemnătatea pe care dreptul la vot o are într-o societate democratică şi a opţiunii corelative pe care orice cetăţean o are privind exercitarea sau nu a acestui drept", susţin judecătorii ÎCCJ, într-un pasaj din motivarea obţinută, în exclusivitate, de Realitatea Tv.

Nu în ultimul rând, judecătorii mai subliniază că Dragnea are aptitudinea subiectivă de a-şi analiza acţiunile, de a conştientiza efectele faptelor sale şi de a se îndrepta pentru viitor, prin abţinerea de la repetarea unor asemenea fapte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne