Logodna dintre Israel şi Arabia Saudită devine oficială. O fi prea târziu?

General-locotenentul Gadi Eizenkot, şeful Statului Major al armatei israeliene.
General-locotenentul Gadi Eizenkot, şeful Statului Major al armatei israeliene. (Getty Images)

După cum am scris într-o serie de articole, harta geopolitică a Orientului Mijlociu trece prin schimbări dramatice. Scena care a fost pregătită de dezintegrarea Libiei şi subminarea puterii Egiptului, a văzut mai apoi o ascensiune rapidă a Iranului, sprijinit de Rusia, în timp ce, în paralel, printr-o stranie coincidenţă, SUA ieşea de pe scenă.

Acum, acest scenariu extrem de bine elaborat începe să ajungă în fazele finale - iar doi inamici tradiţionali au ajuns suficient de disperaţi încât îşi unesc forţele.

Potrivit unor rapoarte de la mijlocul acestei luni, Gazi Eizenkot, şeful Statului Major al armatei israeliene, a descris în termeni largi cum priveşte relaţiile ţării sale cu Iranul, pe de o parte şi cu Arabia Saudită, pe de altă parte. El a făcut acest lucru într-un interviu cu website-ul saudit Elaph. Jurnalistul Othman Al Omeir, care deţine Elaph, are de asemenea legături foarte strânse cu publicaţia saudită Asharq Al-Awsat, care este deţinută de regele saudit. Prin urmare, Eizenkot a pătruns în centrul mediei saudite.

Eizenkot a explicat că Israelul este pregătit să schimbe informaţii cu statele arabe moderate pentru a contracara Iranul. De asemenea, el a răspuns la întrebarea dacă Israelul a schimbat deja informaţii cu Arabia Saudită, citând dintr-o scrisoare de intenţie: “Suntem pregătiţi să schimbăm informaţii când este necesar. Avem multe interese în comun”.

Totuşi, Eizenkot a clarificat un lucru: Iranul este văzut de Israel ca “cea mai mare ameninţare pentru regiune”.