Londra anunţă o comasare militară în zona Arctică pentru a contracara activităţile ruşilor [rapoarte]

Soldaţi britanici
Soldaţi britanici (Getty Images)

Ministrul britanic al Apărării, Gavin Williamson, a anunţat duminică intenţia de amplificare a prezenţei militare britanice în zona Arctică pentru a contracara activităţile Rusiei din regiune.

“Fie că este vorba de îmbunătăţirea abilităţilor noastre în condiţii de sub zero grade, fie că este vorba de a învăţa de la aliaţi precum Norvegia, sau că vom monitoriza ameninţările submarine cu avionul nostru Poseidon, vom rămâne atenţi la noile provocări”, a precizat Williamson, citat de publicaţia The Telegraph, adăugând că noul avion P8 Poseidon pentru monitorizare maritimă va fi folosit să restricţioneze activităţile submarinelor ruseşti în regiune.

Williamson a făcut remarcile în timpul unei vizite la o nouă bază a Marinei Regale britanice în regiunea Bardufoss din nordul Norvegiei.

De asemenea, Marina Regală va trimite anual peste 1.000 de soldaţi în Norvegia pe o perioadă de 10 ani pentru exerciţii de pregătire, în baza unui acord încheiat între cele două state, a mai precizat Williamson. În plus, în 2020, nouă avioane P8 Poseidon vor fi desfăşurate la baza aeriană Lossiemouth a Forţei Aeriene Regale, situată în Scoţia, cu scopul de a desfăşura operaţiuni de recunoaştere în Atlanticul de Nord şi în zona Arctică.

Williamson a exprimat în repetate rânduri temeri în legătură cu presupusa prezenţă militară rusească amplificată în regiunea Arctică şi cu presupusele încercări ale Kremlinului de a militariza zona. De asemenea, Londra a afirmat anterior că navigaţia în zona Arctică ar putea fi limitată ca urmare a acţiunilor ilegale ale Rusiei.

La sfârşitul lui septembrie 2018, Williamson a dezvăluit noua Strategie britanică de Apărare pentru zona Arctică, invocând ameninţări tot mai numeroase în regiune şi presupuse încercări ale Rusiei de a militariza zona.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat sâmbătă la Conferinţa de Securitate din München că Moscova observă comasarea militară a alianţei NATO în zona Arctică şi că doreşte să afle ce fel de mandat urmăreşte să obţină alianţa în regiune.

În august 2018, ambasadorul rus Vladimir Barbin a evidenţiat comasarea militară continuă a NATO în regiune, citând exerciţiul militar al alianţei Trident Juncture 18; decizia alianţei de a crea noul Comandament al Forţei Comune pentru regiunea Atlanticului, cu sediul în oraşul american Norfolk şi care va răspunde de zona Arctică-Atlantic; şi eforturile Washingtonului de a-şi reface Flota a 2-a, care operează în principal în Atlanticul de Nord.

Consiliul Arctic este un forum interguvernamental pentru statele din zona Arctică, creat pentru cooperare în probleme precum: protejarea comunităţilor indigene, dezvoltare sustenabilă şi protejarea mediului. Conform Declaraţiei de la Ottawa din 1996, membrii acestui Consiliu includ Canada, Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia, Rusia, Suedia şi Statele Unite.