Londra care nu iartă: soarta lui Julian Assange decisă prin manevre la vârf

Assange, în puşcăria numită Ambasada Ecuadorului din Londra
Assange, în puşcăria numită Ambasada Ecuadorului din Londra (Facebook, Twitter)

Ecuadorul poartă discuţii de nivel înalt cu Marea Britanie cu privire la soarta lui Julian Assange, care a locuit în ambasada ecuadoriană din Londra începând cu 2012 după ce i s-a acordat azil politic, potrivit remarcilor făcute de preşedintele ecuadorian Lenin Moreno publicaţiei spaniole El Pais.

“Problema cu domnul Assange este tratată cu guvernul britanic şi, din câte înţeleg, au fost contactaţi avocaţii lui Assange pentru a putea găsi o cale de ieşire”, a afirmat Moreno.

"Nu este adevărat", susţine Carlos Poveda, unul dintre avocaţii lui Assange, într-un articol publicat duminică în LaJournada şi postat pe contul oficial de Twitter al WikiLeaks.

Apărarea lui Julian Assange este îngrijorată din cauza controversatului guvern ecuadorian, care susţine că doreşte ca, prin dialog, să se ajungă la o soluţie cu privire la azilul fondatorului WikiLeaks, însă refuză să se întâlnească cu avocaţii acestuia, a precizat Poveda.

“Am urmărit îndeaproape declaraţiile preşedintelui Lenin Moreno atât în Regatul Unit, cât şi în Spania. Şi, trebuie să avertizez că echipa legală a acestuia a cerut o audienţă pentru a se întâlni cu [Moreno] în Londra sau Madrid, însă aceştia au affirmat că programul lui Moreno este încărcat în timpul întregului turneu”, a afirmat Poveda.

Cu alte cuvinte, pe când vorbeşte despre o cale de ieşire, Moreno inventează un nou motiv de îngrijorare pentru soarta lui Assange (după ce a afirmat că fondatorul WikiLeaks este un “hacker”, o “problemă moştenită” şi o “pietricică în pantof”), potrivit site-ului Zero Hedge.

Ştim cum abordează (Moreno) problema, a afirmat Poveda, adăugând că declaraţiile preşedintelui ecuadorian creează confuzie şi că aşa-zisa comunicare dintre autorităţile ecuadoriene, Londra şi echipa de apărători a lui Assange de fapt nu există.

Potrivit lui Poveda, avocaţii lui Assange încă aşteaptă un răspuns la două scrisori trimise din Madrid în urmă cu câteva săptămâni, în care s-a cerut ca Ecuadorul să explice situaţia.

Assange este închis în ambasada ecuadoriană din 2012 şi, deşi Suedia a renunţat la cererea sa de extrădare a fondatorului WikiLeaks, acesta se luptă cu probleme juridice în Marea Britanie: la începutul acestui an, o instanţă britanică a refuzat să anuleze mandatul de arestare pe numele lui Assange pentru încălcarea termenilor eliberării pe cauţiune, când acesta s-a refugiat iniţial în ambasadă. WikiLeaks a publicat mii de documente sensibile şi secrete ale SUA , iar oficiali americani, inclusiv procurorul general Jeff Sessions, au afirmat că arestarea lui Assange este o “prioritate”.

Astfel, este posibil ca, în cazul expulzării lui Assange din ambasada ecuadoriană, acesta să fie extrădat de Marea Britanie în SUA, unde ar putea primi ani grei de închisoare sau chiar pedeapsa cu moartea.

În luna martie, Ecuadorul a tăiat comunicaţiile lui Assange cu lumea exterioară – blocându-i accesul la Internet şi telefonie mobilă pentru că ar fi încălcat promisiunea de a nu interfera cu problemele altor ţări.

Assange a atras nemulţumirea Ecuadorului în special prin faptul că a înfuriat guvernul spaniol prin sprijinul manifestat faţă de liderii separatişti din regiunea Catalonia care, anul trecut, au urmărit să se separe de restul Spaniei, potrivit France24.

Moreno a declarat publicaţiei El Pais că soluţia “ideală” ar fi ca Assange să primească un fel de pedeapsă în Marea Britanie pentru încălcarea condiţiilor eliberării pe cauţiune înainte să fie extrădat într-o ţară “unde nu există niciun pericol”.

În urmă cu două săptămâni, rapoarte publicate în mass media britanică au susţinut că au loc discuţii de nivel înalt între oficiali britanici şi ecuadorieni cu scopul de a încerca îndepărtarea lui Assange din ambasada Ecuadorului.

Sir Alan Duncan, ministrul de stat pentru Europa şi Americi din cadrul Ministerului britanic de Externe, ar conduce acţiunile diplomatice respective. Surse apropiate de Assange au declarat că acesta nu este la curent cu discuţiile – lucru ce susţine afirmaţia avocatului său că echipa legală a fondatorului WikiLeaks este "ţinută în ceaţă". În acelaşi timp, Assange consideră că SUA a aplicat o presiune semnificativă asupra Ecuadorului, inclusiv ameninţări de blocare a unui credit al FMI, în cazul în care îi va permite să rămână în continuare în ambasadă.