Londra, furt ca în filme: hoţii, suspendaţi în aer, fură cărţi de 2 milioane de lire sterline


De revolutionibus orbium coelestium, Nicolaus Copernicus
De revolutionibus orbium coelestium, Nicolaus Copernicus

Un astfel de furt nu s-a mai văzut: zeci şi zeci de cărţi vechi, cărţi rare şi preţioase furate într-o singură noapte.

Cel mai valoros volum este o copie din 1566 a De revolutionibus orbium coelestium, lucrare fundamentală a astronomului Nicolaus Copernic, evaluată la 215.000 lire sterline. Au mai dispărut primele ediţii ale lucrărilor lui Galileo Galilei, inclusiv una ilustrată din 1565, ediţii din secolul al XVI-lea de Divina Commedia de Dante Alighieri, tragediile greceşti de Euripide imprimate în Veneţia, în 1503, unele dintre cele mai importante ediţii ale fabulelor lui Esop tipărite în 1505, un Romanae Historiae Augustae tipărit în Milano, în 1475. Toate erau legate de mână, echivalentul relicvelor literaturii universale.

Cărţile au fost furate cu o tehnică care pare a fi copiată de la Tom Cruise în Mission impossible: o gaură în fereastra de pe acoperiş, apoi au fost suspendaţi în aer 20 de metri de cabluri de oţel, s-au "târât ", ca să spunem aşa, printre fasciculele de laser, care ar fi declanşat alarma în cazul în care ar fi intrat pe uşă. Au scăpat în acelaşi mod, luând cu ei o pradă remarcabilă: cel puţin 160 de cărţi rare, chiar foarte rare, adevărate capodopere antice, cu o valoare totală de peste 2 milioane de lire sterline.

Acestea erau ţinute temporar într-un depozit de securitate la periferia Londrei, între Aeroportul Heathrow şi Stadionul Twickenham unde se joacă meciurile de rugby. Hoţii, aşa cum a fost dezvăluit abia acum de către poliţie pentru presa engleză, au dat lovitura la miezul nopţii, cu câteva săptămâni în urmă, folosind doar o tehnică de echilibru.

Exponate ale unor colecţionari de cărţi rare din Londra, Italia şi Germania, această comoară de hârtie era destinată unei expoziţii comerciale în California. Faptul că autorii furtului s-au mişcat cu siguranţă în interiorul magazinului, care conţinea sute de alte zone de securitate, sugerează anchetatorilor că au avut informaţii precise din interior. Aceasta este, de asemenea, opinia colecţionarului italian (al cărui nume nu a fost dezvăluit de ziarele din Londra) din Padova, care, în urma furtului a pierdut cărţi în valoare de 680.000 de lire: "Poate un hacker a interceptat un e-mail şi a aflat unde şi când să acţioneze", spune el.

Experţii precizează că nu este uşor să vinzi astfel de lucrări: lumea colecţionarilor de cărţi rare este una mică, în care toată lumea cunoaşte pe toată lumea, mai ales la o valoare de acest nivel. Astfel că, ipoteza este aceea că furtul a fost "comandat" nu pentru a revinde bunurile furate, ci pur şi simplu pentru a intra în posesia lor şi a le păstra. Ca o investiţie. Sau doar pentru plăcerea de a mângâia primele ediţii ale lui Dante, Galileo şi Copernic. Până în prezent, notează ziarul Times, nu au fost efectuate arestări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură