Londra va bloca accesul Huawei la elementele cheie ale reţelei 5G [sursă]

(Getty Images)

Marea Britanie va bloca accesul companiei chineze Huawei Technologies la toate componentele esenţiale ale reţelei sale de ultimă generaţie 5G, iar accesul la elementele neesenţiale va fi de asemenea restricţionat, a declarat o sursă din domeniul securităţii, potrivit Reuters.

La rândul său, publicaţia britanică The Daily Telegraph a declarat că Marea Britanie va permite companiei Huawei doar un acces limitat la reţeaua 5G.

Tom Tugendhat, preşedinte al Comisiei pentru Afaceri Externe a parlamentului britanic, a declarat că este foarte dificil să se facă o distincţie între componentele esenţiale şi neesenţiale ale reţelei 5G din cauza modului în care este construită aceasta.

“(Reţeaua 5G) face trecerea de la un sistem de Internet mai rapid la un sistem de Internet care practic poate conecta totul şi, prin urmare, distincţia între ce nu este esenţial şi ce este esenţial este mult mai dificil de făcut”, a declarat acesta pentru BBC Radio.

Australia şi Noua Zeelandă, alături de SUA şi Japonia, au interzis vânzarea tehnologiei Huawei pe teritoriile lor. În plus, Marea Britanie şi Canada, membre ale aşa-numitei alianţe de spionaj “Five Eyes” alături de australieni, neozeelandezi şi americani, aparent iau în considerare la rândul lor o interdicţie totală a respectivei tehnologii chineze.

De-a lungul anilor, Huawei a avut o ascensiune controversată şi marcată de scandaluri, primul de talie internaţională având loc în 2003, când compania Cisco a dat în judecată concernul chinez pentru că i-a furat tehnologia. De atunci, Huawei a fost bănuită de nenumărate ori de spionaj în favoarea regimului comunist chinez, primind interdicţii de participare la licitaţii guvernamentale în mai multe ţări, pe motiv de securitate.

Robert Strayer, un oficial al Departamentului de Stat american responsabil pentru securitatea cibernetică, a declarat recent reporterilor că SUA este mulţumită de recomandarea făcută de UE cu privire la reţelele 5G, deşi nu a fost cerută o interdicţie totală a echipamentelor Huawei.

De asemenea, recent, Departamentul de Justiţie al SUA a făcut publice acuzaţiile din două dosare deschise împotriva Huawei Technologies Co Ltd., a câtorva dintre filialele sale şi împotriva directorului financiar al Huawei, Meng Wanzhou, care a fost arestată în Canada în decembrie 2018, la cererea SUA. Astfel, Huawei este acuzată de SUA de inducerea în eroare a unor bănci şi a autorităţilor americane cu privire la relaţia dintre compania Skycom Tech din Hong Kong şi Huawei Device USA Inc pentru a vinde echipamente în Iran, încălcând astfel regimul de sancţiuni aplicat de Washington împotriva Teheranului. În plus, procurorii au acuzat-o pe Meng că a comis fraudă şi a indus în eroare diverse bănci, susţinând că Huawei nu avea legături cu Skycom.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe