Lotul de produse medicale din China întâmpinat oficial la Chişinău. Valeriu Paşa: Ruşii se tem că guvernul chinez îl corupe pe Dodon mai eficient

În afară de Dodon, nu am văzut niciun alt şef de stat să meargă la aeroport pentru a poza alături de avioane-cargo cu materiale sanitare plătite din bugetul public şi din donaţii private, a punctat Ana Guţu.

Lotul de produse medicale procurat din China, la Chişinău
Lotul de produse medicale procurat din China, la Chişinău (facebook.com / Igor Dodon)

În seara zilei de duminică, 19 aprilie, pe Aeroportul Internaţional Chişinău a aterizat avionul din China, care a transportat lotul de echipamente de protecţie individuală - 196 mii de ecrane de protecţie (viziere), 100.500 respiratoare, inclusiv 80 mii de teste, achiziţionate din sursele fondului de asigurări obligatorii de asistenţă medicală.

Anunţul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu, potrivit căreia testele conţin: 80 mii kituri de amplificare, 80 mii kituri de extracţie şi 50 mii kituri pentru prelevarea probelor de la pacienţi. Destinatarul final al acestora este Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP). Testele vor fi utilizate în cadrul laboratoarelor ANSP din Chişinău, Bălţi şi Cahul, a adăugat aceasta.

Lotul de produse livrate mai conţin şi bunuri donate, coordonate cu Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS), prin prisma necesităţilor sistemului medical. Respectiv, Orange Moldova livrează, conform necesităţilor, 15 mii mănuşi de protecţie, 15 mii respiratoare, 15 mii costume cu nivel înalt de protecţie, 15 mii încălţăminte de protecţie şi 2000 de viziere.

De asemenea, un lot de echipamente este oferit de MoldRetail Group, care conţine 15 mii de respiratoare. UNICEF Moldova a oferit ochelari de protecţie, măşti, respiratoare, termometre noncontact cu infraroşu. Un lot de mănuşi de protecţie este oferit de către comunitatea evreiască. Totodată, mai mulţi agenţi economici şi persoane fizice s-au implicat în donarea echipamentelor de protecţie pentru instituţiile medicale din capitală şi raioane.

În contextul în care pe aeroport la „ceremonia de primire a lotului de produse medicale, procurate din Republica Populară Chineză” pe lângă preşedintele Dodon şi presa pe care acesta o controlează, era atât ambasadorul Federaţiei Ruse, Oleg Vasneţov, precum şi ambasadorul Republicii Populare Chineze, Zhang Yinghong, expertul watchdog.MD Valeriu Paşa a punctat că acesta este „un simbol al noii geo-politici în Republica Moldova”.

„Rusia a fost deja deprinsă să ia în calcul prezenţa Chinei în ceea ce consideră ʻpropria grădinăʼ - Asia Centrală. Dar iată să îi vadă pe chinezi activi în Europa de Est, mai ales în Moldova, nu au prea luat în calcul. Dacă în UE, Rusia e bucuroasă de activitatea subversivă a Chinei, atunci, în ţări precum Belarus sau Moldova, pe care Moscova consideră (pe bună dreptate) că le controlează acum, prezenţa Chinei este contrară intereselor Kremlinului. Ca să plec de la limbajul de lemn - ruşii se tem că guvernul chinez îl poate corupe pe Igor Dodon mai eficient decât o fac structurile ruseşti”, se arată în mesajul lui Paşa de pe contul său de Facebook.

La rândul ei, Ana Guţu, secretar de Stat al Departamentului pentru relaţii cu Republica Moldova la Guvernul României, a subliniat că în plină criză pandemică guvernele a circa 180 de ţări fac eforturi susţinute pentru a depăşi penuria de echipamente sanitare, însă „nu i-am văzut nici pe Trump, nici pe Macron, nici pe Merkel, nici pe Iohannis să meargă la aeroport pentru a poza alături de avioane-cargo cu materiale sanitare, plătite din bugetul public şi din donaţii private. PR obraznic pe timp de ʻciumăʼ - aceasta este ʻprestaţiaʼ lui Igor Dodon, demnă de dispreţul mirenilor în miez de sărbători pascale”.