Lovită de noul val de refugiaţi, Germania îşi avertizează partenerii europeni

Cancelarul german Angela Merkel.
Cancelarul german Angela Merkel. (Captură Foto)

Luptându-se să facă faţă unui număr record de refugiaţi, Germania a declarat luni partenerilor europeni că şi ei trebuie să primească un număr mai mare de refugiaţi, în condiţiile în care poliţia ungară a folosit sprayuri cu piper asupra unor imigranţii disperaţi care au fugit dintr-un centru de primire de la graniţă, conform Reuters.

După un weekend în care peste 20.000 de imigranţi au ajuns în Germania din Ungaria cu trenul, autobuzul sau pe jos, cancelarul Angela Merkel a descris situaţia ca fiind dificilă şi a încercat să asigure cetăţenii germani că această criză este controlabilă şi poate fi rezolvată.

“Sunt fericită că Germania a devenit o ţară pe care mulţi oameni din afara ei o asociază acum cu speranţa”, a declarat Merkel la o conferinţă de presă din Berlin.

Dar Merkel şi vicecancelarul ei Sigmar Gabriel au cuplat mesajul lor de optimism cu un avertisment către partenerii UE care s-au opus planurilor Berlinului, Parisului şi Bruxellesului de a accepta cote pentru refugiaţii care provin în special din Siria, Irak şi Afganistan.

Gabriel a declarat că, dacă ţările din estul Europei şi din alte părţi ale continentului continuă să nu accepte cote de refugiaţi, spaţiul Schengen va fi expus riscurilor.

“Acest lucru va fi o lovitură politică dramatică şi o lovitură economică puternică pentru Europa, chiar şi pentru ţările care susţin că nu doresc să ajute acum”, a declarat Gabriel.

Autorităţile de la Berlin au anunţat că vor debloca 6 miliarde de euro pentru primirea şi integrarea refugiaţilor. După o întâlnire la nivel înalt a membrilor coaliţiei la guvernare care a durat peste cinci ore în noaptea de duminică spre luni, s-a ajuns la un acord pentru alocarea în bugetul federal pe 2016 a trei miliarde de euro. În plus, trei miliarde vor fi alocate landurilor şi municipalităţilor pentru primirea imigranţilor. În acest an, un miliard de euro din bugetul federal va fi folosit pentru ajutorarea imigranţilor ilegali şi a refugiaţilor, conform Agerpres.

La Roszke, la graniţa ungaro-sârbă, aproximativ 300 de imigranţi au trecut de un cordon format în jurul unui centru de primire şi au început să meargă spre Budapesta.

Poliţia nu a reuşit să-i împiedice să evadeze, în ciuda faptului că au folosit sprayuri cu piper în timpul ciocnirilor cu refugiaţii.

Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker va prezenta miercuri noi propuneri privind modul de distribuire a refugiaţilor între statele membre UE.

O sursă UE a declarat pentru Reuters că, în baza noului plan, Germania ar mai primi încă 40.000 de imigranţi şi Franţa încă 30.000 din cele 160.000 de persoane care caută azil şi despre care Comisia a susţinut că trebuie să fie mutaţi din Italia, Grecia şi Ungaria – principalele puncte de intrare în UE pentru refugiaţii care sosesc pe mare şi uscat în Europa.

Cei 160.000 de refugiaţi pe care Juncker doreşte să îi distribuie între ţările UE sunt doar o fracţiune din sutele de mii de imigranţi din Asia, Africa şi Orientul Mijlociu care au ajuns în Europa în acest an.

Germania a anunţat că acceptă refugiaţi sirieni indiferent de punctul lor de intrare în Uniunea Europeană, suspendând regulile normale aplicate în cazul refugiaţilor.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe