Lovitura de stat chineză ar fi fost planificată cu ani în urmă

Zhou Yongkang (s), Secretar al Comitetului Central Politic şi Legislativ al Partidului Comunist Chinez, în 2007 şi Bo Xilai în martie 2011.
Zhou Yongkang (s), Secretar al Comitetului Central Politic şi Legislativ al Partidului Comunist Chinez, în 2007 şi Bo Xilai în martie 2011. (Teh Eng Koon / AFP / Getty Images, Feng Li / Getty Images)

În mijlocul unei furtuni politice declanşată la vârful conducerii din China, zvonurile se amplifică în jurul presupusei încercări de lovitură de stat a lui Bo Xilai şi a puternicului şef al forţelor securităţii interne, Zhou Yongkang. Cei doi sunt legaţi de fostul şef al Partidului Comunist, Jiang Zemin, şi ar fi complotat pentru a-i da jos pe Hu şi Wen, încă de acum patru ani.

Bo Xilai, fostul şef de partid al oraşului Chongqing a fost demis pe 15 martie şi înlăturat din posturile sale din Partidul Comunist Chinez (PCC), al Biroului Politic şi al Comitetului Central pe 10 aprilie, fiind suspectat de grave "încălcări disciplinare". Puternicul aliat a lui Bo Xilai, Zhou Yongkang, singurul membru al Comitetului permanent al Biroului Politic - una dintre cele nouă persoane care guvernează China - care s-a opus eliminării lui Bo Xilai, s-a aflat în centrul atenţiei luna trecută.

Ipoteza că Bo Xilai şi Zhou Yongkang au conspirat pentru a da jos atât echipa de conducere curentă cât şi pe cea viitoare, nu este prea departe de realitate.

Bill Gertz, analist în probleme de politică internă a Chinei, a citat un oficial american afirmând că Wang Lijun, fostul şef al poliţiei din Chongqing, care a cerut azil la Consulatul SUA din Chengdu pe 6 februarie, a furnizat informaţii despre un complot a lui Bo şi Zhou pentru perturbarea tranziţiei de la actualul lider de partid, Hu Jintao, la Xi Jinping.

Pentru o mulţime de oameni este greu de înţeles de ce Zhou Yongkang ar încerca o lovitură de stat.

Zhou Yongkang este deja membru al Comitetului Permanent, şi Hu Jintao, actualul lider comunist, este considerat slab şi incapabil. Zhou, prin urmare, se află deja în partea de sus a piramidei puterii Partidului. În cadrul domeniului său, Zhou Yongkang poate face ce vrea. El este, de asemenea, şeful puternicului aparat de securitate internă, Comisia pentru Afaceri Politice şi Legislative, şi, prin urmare, are puterea de a mobiliza peste 1 milion de forţe de poliţie paramilitară pentru a suprima revoltele în masă. El are, de asemenea, un buget anual de 700 miliarde de yuani (111 miliarde de dolari) la dispoziţia sa pentru "menţinerea stabilităţii."

Atunci de ce ar ignora Zhou Yongkang alţi membrii ai Biroului Politic, de ce ar trece cu vederea interesele sale şi ale familiei, pentru a complota împotriva lui Xi Jinping, doar pentru a-l proteja pe Bo Xilai?

Mâini însângerate

Simplul motiv este că lui Zhou Yongkang, Bo Xilai, şi altora, l-i s-au intentat procese, fiind acuzaţi de tortură şi de genocid pentru rolurile lor în persecuţia împotriva Falun Gong în China. Ei fac parte din ceea ce practicanţii Falun Gong numesc "mâinile pline de sânge". Pentru a nu fi traşi la răspundere, aceştia trebuie să se opună lui Hu Jintao şi Wen Jiabao, aşa că nu au de ales.

Atât Hu Jintao cit şi premierul Wen Jiabao au fost de la început împotriva persecuţiei împotriva Falun Gong.

Liu Jing, un şef adjunct al Biroului 610 - departamentul de poliţie extrajudiciară înfiinţat pentru a "elimina" Falun Gong - a afirmat în cadrul unui banchet la nivel înalt, în 2001, că au existat două tabere în ceea ce priveşte problema Falun Gong, aşa cum The Epoch Times a raportat pe 9 aprilie.

Potrivit lui Liu, în cursul aceluiaşi an, în cadrul unei reuniuni cu privire la modul de executare a persecuţiei împotriva Falun Gong, fostul lider al Partidului, Jiang Zemin, a declarat că efectul produs de persecuţie nu a fost satisfăcător. Pentru a rezolva problema, Jiang a vrut să înfiinţeze Oficii 610 la toate nivelele birourilor de securitate publică în întreaga ţară.

Cu toate acestea, Hu Jintao a obiectat, spunând: "Pentru configurarea Oficiilor 610 ne trebuie un număr considerabil de personal şi [un mare] buget."

Potrivit lui Liu, Jiang Zemin a fost indignat şi i-a spus lui Hu Jintao, "puterea ta este pe cale de a fi uzurpată, şi este vorba despre personal şi buget?". A fost raportat că Hu Jintao a rămas fără cuvinte auzind remarca.

Practicanţii Falun Gong îi fac responsabili pe oficialii chinezi de persecuţia împotriva Falun Gong. Dar există o distincţie între cei cu "mâinile pline de sânge" şi ceialţi.

De exemplu, atunci când Wen Jiabao se deplasa la vizite în străinătate, practicanţii Falun Gong din străinătate au ţinut bannere urându-i "bun venit". Ei l-au salutat, de asemenea, pe Hu Jintao. Dar în cazul de Jiang Zemin şi Zhou Yongkang, ei au afişat mereu banere în care cereau aducerea lor în faţa justiţiei.

Faptul că Hu Jintao şi Wen Jiabao nu au sprijinit public persecuţia împotriva Falun Gong din 2003, este suficient să-l agite pe Jiang Zemin. Acest lucru înseamnă că Hu Jintao şi Wen Jiabao şi-au lăsat loc pentru a încheia persecuţia şi pentru a câştiga inimile oamenilor în viitor. Din moment ce asta trebuie să fie precedată de aducerea lui Jiang Zemin şi a lui Zhou Yongkang în faţa justiţiei, este uşor de crezut că Jiang Zemin ar fi dorit să-i dea jos pe Hu Jintao şi Wen Jiabao, începând din 2003.

Tentativa de asasinat

Revista Trend din Hong Kong a publicat un raport în exclusivitate pe 15 noiembrie 2006, care a afirmat că în timp ce Hu Jintao efectua o inspecţie a Marinei din Marea Galbenă, în 2006, două distrugătoare au tras focuri de mitraliere spre el şi au ucis cinci soldaţi din jurul lui. Hu a scăpat nevătămat. A trebuit să zboare la Yunnan şi nu a revenit la Beijing decât o săptămână mai târziu, conform raportului. După aceea, mai mulţi ofiţeri de rang înalt din marină au fost înlăturaţi. Unii comentatori au spus că se crede că a fost o încercare de asasinare plănuită de Jiang Zemin împotriva lui Hu Jintao.

În 2007, chiar înainte de cel de-al 17-lea Congres Naţional, au fost răspândite zvonuri că Wen Jiabao va demisiona. Wen a trebuit să folosească oportunitatea unei vizite la Moscova pentru a face o declaraţie publică, spunând reporterilor că "va continua să deţină postul."

Aceste incidente sugerează că Hu Jintao şi Jiang Zemin se luptă de o lungă perioadă de timp.

Bătălie pe viaţă şi pe moarte

Judecând din recenta afirmaţie a lui Bill Gertz, presupusa lovitură de stat pusă la cale de Bo Xilai şi Zhou Yongkang a fost pentru propria lor protecţie. Lupta dintre "cei cu mâinile pătate de sânge" şi oficialii oarecum mai curaţi este în prezent o chestiune de viaţă şi de moarte.

Acesta este motivul pentru care este probabil că Hu Jintao şi Wen Jiaobao vor avea o confruntare cu cei complet pătaţi, reprezentaţi de Jiang Zemin şi Zhou Yongkang, înainte de cel de-al 18-lea Congres Naţional.

Această bătălie critică va avea loc în acelaşi timp cu, sau va urma anunţării urmăririi penale împotriva lui Bo Xilai. Deoarece această luptă se referă la remanierea conducerii de vârf la cel de-al 18-lea Congres Naţional, ambele părţi fac acum pregătiri intense.