Lovitură pentru dictatorul Kim Jong-un: Bancherul personal a fugit cu banii în Rusia

(Photos.com)

Lovitură de teatru în Coreea de Nord. Bancherul personal al lui Kim Jong-un nu a mai fost văzut de săptămâna trecută, dispărând cu frumuşica sumă de cinci milioane de dolari. Acesta ar fi fugit în Rusia, cerând azil politic, a anunţat un ziar important din Seul - Coreea de Sud.

Demnitarul nord-coreean a fost dat dispărut în portul rusesc Nahodka, situat în apropierea graniţei cu Coreea de Nord. Autorităţile de la Phenian au cerut deja Moscovei să-l aresteze şi să-l expatrieze pe bancher.

Jurnaliştii sud-coreeni susţin că Yun Tae Hyung, omul de încredere al liderului nord-coreean, a furat 5 milioane de dolari din "banii dictatorului".

Analiştii de politică externă estimează că fuga acestuia ar putea avea urmări foarte neplăcute pentru regimul nord-coreean, întrucât bancherul deţine informaţii sensibile în legătură cu banii negri proveniţi din acţiuni ilegale.

Yun Tae Hyung a condus Banca Daesung din Coreea de Nord, prioritatea lui fiind strângerea de fonduri pentru conducătorul suprem, potrivit relatărilor ziarului sud-coreean.

Banca Daesung a fost înfiinţată în anul 1978, iar în 1980 şi 1996 şi-a deschis două filiale la Viena şi Hong Kong. Aceasta este trecută pe lista neagră de către Trezoreria americană, întrucât ar fi fost implicată în finanţarea proiectelor ilegale din Coreea de Nord.

Trezoreria americană a susţinut că banca este ţinută sub control de o instituţie secretă, Biroul 39, care se ocupă de strângerea banilor proveniţi din acţiuni ilegale, precum trafic de droguri sau armament.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe