Lucia Varga: Codul Silvic propus de PSD vizează defrişarea totală a pădurilor României

(wikipedia.org)

Deputatul Lucia Varga, membru al Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal, a afirmat într-un comunicat transmis Epoch Times că demersul celor 124 de senatori şi deputaţi ai PSD de a măcelări pădurile pe care le mai are România la umbra unui Cod Silvic, iniţiat nu ca un proiect de lege, ci ca un paravan pentru furturile de masă lemnoasă, este un act de o gravitate fără margini.

Fostul ministru al pădurilor avertizează că acest document, în forma în care a fost introdus în procesul legislativ de actuala majoritate parlamentară, reprezintă un atentat la siguranţa naţională, un act de iresponsabilitate al tuturor semnatarilor şi susţinătorilor săi.

"Cu o ultimă speranţă, fac un apel public adresat Prim-ministrului Victor Ponta şi Ministrului Mediului şi Schimbărilor Climatice, domnul Attila Korodi, de a nu vota acest proiect de lege, acest Cod Silvic care va distruge şi ultimele păduri ale ţării", a declarat deputatul liberal.

Lucia Varga solicită celor doi membri ai Guvernului să cântărească bine situaţia, să se gândească la viitorul României şi, în consecinţă, să ceară, la rândul lor, colegilor lor deputaţi să nu gireze, prin votul lor final, defrişarea finală şi totală a României. "Nu este prea târziu pentru liderii actualei majorităţi parlamentare să recunoască cu demnitate şi responsabilitate că acest nou Cod Silvic este o crimă pentru România în cazul în care va fi adoptat în forma actuală.", a susţinut Varga.

Proiectul de modificare a actualului Cod Silvic, propus de 124 de senatori şi deputaţi, a fost votat de senatori şi urmează să fie adoptat şi de Camera Deputaţilor prin procedură de urgenţă. Deşi în mod oficial acest proiect nu este iniţiat de Guvern, printre iniţiatori sunt mai mulţi miniştri care sunt şi parlamentari, inclusiv premierul Victor Ponta, Eugen Nicolicea, ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, Constantin Niţă, ministrul Economiei, Doina Pană, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, şi Rovana Plumb, ministrul Muncii.

Proiectul legislativ propune un amendament care prevede scoaterea din fondul forestier naţional a jnepenişurilor, a perdelelor forestiere de protecţie şi a păşunilor, care ar putea fi defrişate cu riscul alunecărilor de teren şi al altor efecte ale inundaţiilor.

Ocolul silvic propriu pentru RA-APPS

Pe lângă faptul că se vor putea face defrişări, în noul Cod Silvic există o reglementare prin care se înjumătăţeşte suprafaţa pe care România ar trebui să o împădurească până în 2030 şi posibilitatea ca RA-APPS să-şi înfiinţeze propriul ocol silvic.

Prin Programul naţional de împădurire adoptat în anul 2008, România s-a angajat ca până în 2035 să împădurească o suprafaţă de două milioane de hectare.

Însă parlamentarii PSD consideră că acest angajament nu este realist şi au redus suprafaţa la jumătate, precum şi termenul până la care acest obiectiv trebuie atins, respectiv ar urma sa fie împădurită o suprafaţă de un milion de hectare până în 2030.

O altă modificare la actualul Cod Silvic oferă Regiei Autonome Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) dreptul de a-şi constitui un ocol silvic propriu, fiind exceptat de la regulile privind suprafaţa terenurilor administrate (pentru câmpie 3.000 de hectare fond forestier, pentru zonele de deal - 5.000 de hectare şi pentru munte - 7.000 de hectare).

Noul Cod Silvic în procedură de urgenţă

Parlamentarii PSD se grăbesc să adopte această variantă a Codului Silvic, astfel încât proiectul legislativ a fost supus procedurii de urgenţă. Senatul a votat deja actul legislativ, iar raportul comisiei pentru agricultură şi al comisiei pentru mediu a fost făcut public cu circa două ore înaintea votului final. Anterior, proiectul de modificare a Codului silvic a fost avizat favorabil de Consiliul Legislativ şi de Guvern.

Este de menţionat faptul că, în timpul guvernării USL, PSD a susţinut proiectul de Cod Silvic iniţiat de fostul ministru al Apelor, Pădurilor şi Pisciculturii, Lucia Varga, proiect care a fost respins de deputaţi ulterior, însă în noua variantă a legii nu au fost păstrate principiile susţinute de Lucia Varga.

Fostul ministru Lucia Varga a criticat proiectul propus acum de PSD şi l-a acuzat pe Victor Ponta de duplicitate.

”Mă întreb cum poate convieţui premierul Victor Ponta cu deputatul Victor Ponta şi mi-e şi teamă să mă gândesc ce s-ar întâmpla, dacă ar exista şi preşedintele Victor Ponta. Este evident că PSD nu are o viziune în domeniul silvic şi că ocroteşte interesele de partid. Duplicitatea lui Victor Ponta este evidentă şi are drept scop girarea unui proiect de Cod Silvic care dă în continuare mână liberă jafului din pădurile României şi care protejează mafia binecunoscută din acest domeniu”, a susţinut Lucia Varga, potrivit Gândul.