Lucia Varga, despre inundaţii: Autorităţile au intervenit doar când apa a ajuns în localităţi

Inundaţii
Inundaţii (Epoch Times România)

În contextul inundaţiilor recente din România, Lucia Varga, vicepreşedinte PNL, a afirmat că autorităţile ar fi trebuit să ia măsuri din momentul în care s-a emis avertizare de Cod Portocaliu de inundaţii.

Fostul ministru delegat pentru Ape şi Păduri, Lucia Varga, a declarat la RFI că "aceste inundaţii sunt efectele despăduririi a doi munţi din judeţul Argeş şi din judeţul Vâlcea. Gândiţi-vă că în loc să se realizeze combateri de torenţi, împăduriri, astfel încât apa să fie reţinută la munte, în ultimii trei ani au fost despădurite 915 hectare şi rărite aproape două mii de hectare în judeţul Argeş. Debitul râului nu mai este la fel în situaţia unor precipitaţii abundente, ca şi când am avea o pădure care să atenueze scurgerea în albie".

Lucia Varga critică modul în care au intervenit autorităţile în cazul actualelor inundaţii: "Din punctul meu de vedere, au lipsit specialiştii, nu s-a pus accent pe intervenţia conform procedurilor. În mod normal, trebuiau luate măsuri din momentul în care s-a emis avertizare Cod Portocaliu. Atunci trebuiau convocate Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă, trebuiau pregolite lacurile, trebuiau luate măsuri de curăţire a văilor, astfel încât să evităm orice blocaje în zona podurilor şi din ceea ce am văzut în presă până în acest moment, aceste măsuri au lipsit, s-a intervenit doar când apa a ajuns în localităţi".

Referitor la posibilitatea ca România să ceară ajutor european după aceste inundaţii, Lucia Varga a afirmat: "Da, există o procedură de accesare a fondului Solidaritatea, pentru a repara pagubele produse la lucrările hidrotehnice. Sigur că vor trebui accesaţi aceşti bani, dar tragedia familiilor este de necompensat".

De câteva zile România a fost lovită de ploi torenţiale, ceea ce a dus la inundaţii grave în partea de sud-vest a ţării. 2 persoane au decedat iar alte persoane sunt date dispărute. În prezent, zece judeţe sunt afectate, iar peste o mie de case au fost inundate.