Lui Julian Assange i se refuză o cerere de extrădare

Julian Assange soseşte într-o maşină a poliţiei la Curtea Magistraţilor din Westminster din Londra, 11 aprilie 2019
Julian Assange soseşte într-o maşină a poliţiei la Curtea Magistraţilor din Westminster din Londra, 11 aprilie 2019 (Jack Taylor/Getty Images)

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, care încearcă să se opună extrădării din Marea Britanie în Statele Unite, a primit răspuns negativ miercuri, când a depus cerere de eliberare pe cauţiune, după ce avocaţii săi au spus că ar trebui eliberat, deoarece riscă să contracteze virusul Wuhan în închisoare.

Assange, în vârstă de 48 de ani, este dat în urmărire de Statele Unite pentru 18 acuzaţii penale de conspiraţie la spargerea de sisteme informatice guvernamentale şi încălcarea unei legi a spionajului. Assange ar putea petrece zeci de ani în închisoare dacă este condamnat.

„Aşa cum stau lucrurile astăzi, această pandemie globală nu oferă, în sine, motive pentru eliberarea domnului Assange”, a declarat judecătoarea Vanessa Baraitser la Curtea Magistraţilor din Westminster.

Ea a spus că incidentele din trecutul lui Assange au arătat că nu este suficient pregătit pentru a evita procedurile de extrădare şi că există motive temeinice de a crede că, dacă este eliberat, va fugi din nou.

Assange a mai fost eliberat pe cauţiune în Marea Britanie şi s-a refugiat la Ambasada Ecuadorului la Londra în 2012, pentru a evita extrădarea în Suedia, unde era căutat la momentul respectiv pentru un dosar fictiv despre presupuse infracţiuni sexuale. De atunci, acuzaţiile au fost anulate.

Assange a rămas închis în Ambasada Ecuadorului şapte ani. În cele din urmă, a fost scos după ce Ecuadorul a revocat azilul.

El este ţinut la închisoarea Belmarsh din Londra.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe